Japānas varas pārstāvji Fukušimas katastrofas laikā meloja iedzīvotājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Japānas varas pārstāvji slēpa no iedzīvotājiem informāciju par radiācijas izplatību pēc katastrofas Fukušimas atomelektrostacijā (AES), vēsta «The New York Times».

Kā informē laikraksts, netālu no AES esošās pilsētas iedzīvotājiem nemaz nepaziņoja, kādā virzienā izplatīsies radiācija, taču tādā informācija bija zināma.

Uzskatot, ka vējš radiāciju aiznesīs uz dienvidiem, pilsētas administrācija nolēma evakuēt iedzīvotājus uz ziemeļiem no AES. Tomēr vējš pūtis tieši tajā virzienā, uz kuru evakuēja iedzīvotājus.

Pilsētas administrācija uzzināja, ka datorizētā sistēma, kas aprēķināja šo informāciju, prognozēja tieši tādu situācijas attīstību.

Laikrakstam tapis zināms, ka šī informācija netika publicēta, jo ierēdņi mēģināja izbēgt no atbildības. Varas pārstāvji baidījušies atzīt, ka katastrofas apmēri netika līdz galam novērtēti.

Arī «Associated Press» veiktā izmeklēšana apstiprinājusi informāciju, ka ziņas par radiāciju tika slēptas. Atsaucoties uz valdības pārstāvjiem, aģentūra ziņo, ka premjers Naoto Kans toreiz pieprasīja šādu informāciju, taču nesaņēma to.

Kans neesot apzinājies, kā strādā šī sistēma un neapzinājās arī to, cik svarīga ir tās aprēķinātā informācija.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu