Portālam zināms, ko Koziols runāja ar Šleseru laikraksta «Diena» lietā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Oficiālais laikraksta «Diena» izdevēja kontrolpaketes īpašnieks Viesturs Koziols kategoriski noliedza [s:39648]. Tomēr Koziols savos skaidrojumos neesot bijis atklāts.

Kā vēsta portāls «Pietiek.com», atsaucoties uz viņu rīcībā esošo informāciju, kas iegūta no tā dēvētās «oligarhu lietas» - lai gan oficiāli skaitījās, ka Koziols jau 2010.gada augustā kļuva par 51%  AS «Diena» akciju īpašnieku, izmeklēšanā iegūtie pierādījumi rāda, ka vēl pērnā gada oktobrī Koziols piedāvāja Aināram Šleseram vienošanos, lai visi trīs oligarhi uz viņa vārda pārraksta to īpašumā esošās «Dienas» daļas, pretī solot ievērot «sarkanās līnijas» un atdot naudu divu līdz četru gadu laikā.

Saskaņā ar oficiālo hronoloģiju, Koziols 2010.gada augustā iegādājās a/s «Diena» akciju kontrolpaketi – 51%, un kļuva par izdevniecības «Dienas mediji» valdes priekšsēdētāju. 2011.gada februārī Koziols kļuva par a/s «Diena» valdes priekšsēdētāju.

Trešdien pēc portāla publikācijas Koziols uzsvēra, ka viņam patlaban pieder 51% a/s «Diena» akciju, kuru iegādei daļēji ņemts aizņēmums, kas bija viņa personīgās saistības un neparedz nekādas citas vienošanās kā tikai aizdevuma atgriešanu.

«Esmu brīvs no jebkādām citām saistībām kā tikai biznesa vienošanos par aizdevuma atgriešanu. Man nav nekādas ne rakstiskas, ne daļēji rakstiskas, ne mutiskas vienošanās, kuras varētu apdraudēt mūsu neatkarību vai pastāvēšanu,» apgalvoja Koziols, tomēr naudas aizdevēju laikraksta iegādei neatklājot.

No Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktās tā dēvētās «oligarhu lietas» izmeklēšanai tuvu stāvošiem avotiem portālam zināms, ka vēl 2010.gada 14.oktobrī, divus mēnešus pēc Koziola paziņojuma, ka viņš iegādājies a/s «Diena» kontrolpaketi, šis par Šlesera menedžeri uzskatītais uzņēmējs centies pierunāt Šleseru un caur viņu arī abus pārējos oligarhus uzticēt saimniekošanu laikrakstā viņam - Koziolam.

2010.gada 14.oktobrī sarunā viesnīcas «Rīdzene» numuriņā Koziols piedāvā Šleseram vienošanos, ka Šlesers, Andris Šķēle un Aivars Lembergs uztic viņam laikraksta «Diena» saimniecisko vadīšanu, bet paši nodarbojas ar politiku.

Zinot, ka Šleseram nākamajā dienā paredzēta tikšanās ar Šķēli, kur plānots pārrunāt kopīgo mediju biznesu, Koziols piedāvā vienošanos, ka trīs faktiskie laikraksta «Diena» īpašnieki pārraksta savas daļas uz viņa vārda ar noteikumu, ka Koziols atdod naudu līdzko mediju bizness sāk nest peļņu, tas ir pēc diviem līdz četriem gadiem.

Šlesers jautā, cik lielu daļu Koziols vēlētos iegūt laikrakstā «Diena», ja Lembergs piekristu pārdot savus 20%. Koziols atzīst, ka labprāt vēlētos iegūt «ekonomisko kontrolpaketi», pretī apsolot ievērot «sarkanās līnijas». Šlesers apsola Šķēli informēt, ka Koziola daļa laikrakstā «Diena» jāpalielina uz 40%, vēsta «Pietiek.com».

Nedēļu vēlāk - 2010.gada 22.oktobrī sarunā ar SIA «Rīgas tirdzniecības osta» līdzīpašnieku un valdes priekšsēdētāju Ralfu Kļaviņu viesnīcas «Rīdzene» numuriņā Šlesers izklāsta nodomu pārdot Koziolam sev piederošās daļas laikrakstā «Diena» tā, lai Koziolam tajā piederētu 36%. Šlesera atstāstā arī Šķēle izteicies, ka viņam svarīgi, lai laikraksta «Diena» īpašnieku struktūrā būtu «pēc iespējas mazāks kolhozs».

Vēl pēc dažām nedēļām, 10.novembrī Šlesers apspriež plānu, kā laikrakstu «Diena» izslēgt no SIA «Rīgas tirdzniecības osta» struktūras.

Izskan priekšlikums šo darījumu paslēpt, noformējot kā aizdevumu īpašniekam – SIA «Piejūras investīcijas», kas caur Šveicē reģistrēto «Zein Holding AG» formāli pieder Koziolam, bet faktiski, kā rāda «oligarhu lietā» gūtie fakti, Šleseram.

Tālāk šis it kā Koziolam piederošais uzņēmums, iespējams, izveidojot meitasfirmu, tiktu proporcionāli sadalīts starp faktiskajiem laikraksta «Diena» īpašniekiem. Sarunā starp Šleseru un Kļaviņu tiek atstāstītas Šķēles, viņa darbinieka Harija Krongorna «un citu» kādā apspriedē paustās bažas, ka auditoriem var nākties uzrādīt, ka aizdevums patiesībā izsniegts laikrakstam «Diena».

2010.gada 12.novembrī viesnīcas «Rīdzene» 301.numuriņā ierakstītā sarunā Šlesers izklāsta Koziolam plānu tuvākajās dienās tiekoties ar Lembergu viņu informēt par vienošanos, ka Koziols kļūst par vienīgo laikraksta «Diena» «saimnieku», bet Šlesera, Šķēles un Lemberga dalība paliek «vairāk politiska».

«Dienu» patiesībā nopirka Šlesers, Šķēle un Lembergs

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu