Ar aizdevējiem panāk pirmās vienošanās par 2012.gada budžetu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien tikšanās laikā ar starptautiskajiem aizdevējiem panāktas pirmās vienošanās par 2012.gada valsts budžetu, žurnālistiem pēc tikšanās apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Faktiski esot panākta gala vienošanās par nākamā gada makro scenāriju, kas paredz ekonomikas izaugsmi 2,5% apmērā, inflāciju - 2,4% apmērā un budžetu ar deficītu ne lielāku par 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Panāktas gandrīz visas vienošanās par budžeta ieņēmumu daļu, un patlaban vienīgais būtiskais atvērtais jautājums esot plānotie budžeta ieņēmumi no fotoradaru darbības, par kuriem vēl būšot papildu sarunas.

Šodien sākts pārrunāta arī budžeta konsolidācijas virzienus, tomēr tā bijusi tikai pirmā tikšanās un sarunas vēl turpināsies. Jau rīt par iespējamiem konsolidācijas pasākumiem diskusijas sāks arī valdība.

Starptautiskā Valūtas fonda misijas Latvijā vadītājs Marks Grifits atzīmēja, ka sarunas patlaban virzās veiksmīgi, šodien tajās ir panākts labs progress un nākamnedēļ tās varētu arī noslēgties ar pozitīvu rezultātu.

Aizdevēji piekrīt valdības izvirzītajam 2,5% valsts budžeta deficīta mērķim, kā arī novērtē nākamgad prognozēto 2,5% ekonomikas izaugsmi, kas gan ir mazāka par valdības iepriekš prognozēto, bet varētu būt reālistiskāka.

Vienlaikus aizdevēji ir satraukti par iespējamu izdevumu mazināšanu un uzstāj, ka valdībai nākamgad ir jāturpina sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumi, jo, lai gan bezdarbs samazinās, tā līmenis valstī joprojām ir ļoti augsts un konkrētu atbalsta pasākumu turpināšanu budžetā esot nepieciešams paredzēt arī nākamgad.

«Daudz kas Latvijā jau ir paveikts krīzes pārvarēšanā, bet vēl maliet ir jāizdara turpmākajās dienās,» atzīmēja Grifits.

Līdzīgu pozīciju Latvijas paveiktajam īsā paziņojumā medijiem pēc tikšanās pauda arī Eiropas Komisijas misijas vadītājs Latvijā Gabriele Džudiče, apstiprinot, ka valdībai ir jāturpina sociālas drošības tīkla pasākumi, jo bezdarba līmenis ir augsts, cilvēki ilgstoši nevar atrast darbu, tāpēc atbalsta pasākumi jāturpina. Vienlaikus aizdevēji arī rosina domāt par valsts pārvaldes cilvēkresursu kapacitāti, kurā ir jāsaglabā spējīgākie darbinieki, kuri ir arī attiecīgi motivēti darbam.

Jau ziņots, ka šonedēļ darbu Latvijā sāk pēdējā starptautisko aizdevēju pārskata misija un Latvija plāno noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu šī gada 22.decembrī.

Kā ziņots, valdība šonedēļ apstiprināja valsts budžeta precizētos bāzes izdevumus 2012.-2014.gadam, kas paredz izdevumu apjoma samazinājumu turpmākajos gados.

Uz šo aprēķinu pamata tiks veikta valsts budžeta izdevumu konsolidācija un aprēķināts maksimāli pieļaujamais valsts budžeta izdevumu kopapjoms un maksimāli pieļaujamais valsts budžeta kopējo izdevumu apjoms katrai ministrijai, informēja Finanšu ministrija.

Plānotie valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2012.gadam aprēķināti 3,2 miljardu latu apmērā, kas ir par 107,5 miljoniem latu mazāk salīdzinājumā ar sākotnēji apstiprinātajiem izdevumiem likumā par valsts budžetu 2011.gadam. Tajā skaitā izdevumi valsts pamatfunkciju īstenošanai samazināti par 4,1 miljonu latu un izdevumi ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai samazināti par 103,4 miljoniem latu.

Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2013.gadam aprēķināti 3,050 miljardu latu apmērā un 2014.gadam - 3,033 miljardu latu apmērā.

Savukārt valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2012.gadam ir aprēķināti 1,405 miljardu latu apmērā, 2013.gadam - 1,396 miljardu latu apmērā un 2014.gadam - 1,278 miljardu latu apmērā. 2012., 2013. un 2014.gada valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi salīdzinājumā ar sākotnēji apstiprinātajiem izdevumiem likumā par valsts budžetu 2011.gadam attiecīgi samazināti 29,2 miljonu, 38,1 miljona un 156,5 miljonu latu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu