Lāčplēša dienai LTV1 sagatavojusi īpašu programmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Pēc nedēļas, 11. novembrī, Latvija atzīmēs Lāčplēša dienu, godinot Latvijas brīvības cīnītājus - neatkarīgās Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Lāčplēša dienas programmā Latvijas Televīzija iekļāvusi gan tradicionālās svētku tiešraides, gan īpašu dokumentālo filmu izlasi. Bet centrālais notikums LTV1 ēterā šajā dienā būs ziedojumu akcijas tiešraide Brāļu kapu ansambļa restaurācijai. 

  • Tiešraides

Lāčplēša dienas īpašo noskaņu ļaus izjust tiešraides. LTV1 ēterā tās sāksies jau no plkst. 9:00, kad notiks pieslēgšanās Rīgas Domam: galvaspilsētas centrālajā dievnamā notiks Lāčplēša dienai veltītais dievkalpojums.

Plkst. 12:55 – tiešraide no Rīgas Garnizona vienību militārās parādes pie Brīvības pieminekļa.

Tradicionālā pieslēgšanās 11. Novembra krastmalai, kur ikviens varēs aizdegt savu svecīti pie Rīgas pils mūriem, gaidāma plkst. 17:45; 18:30 un 21:15.

  • Ziedojumu akcija Brāļu kapu ansambļa restaurācijai

Lāčplēša dienā Latvijas Televīzija sadarbībā ar Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fondu aicina skatītājus piedalīties ziedojumu akcijā, kas veltīta Rīgas Brāļu kapu ansambļa restaurācijai.

Tiešraidēs, kas sāksies plkst.18:40 un pēc «Panorāmas», plkst. 21:25, LTV1 skatītājiem būs iespēja iepazīt būtiskus vēsturiskus notikumus par to, kā radās Brāļu kapu veidošanas iecere un kā notika ansambļa celtniecība, kā Padomju laikā vajadzēja gudri nosargāt kultūras pieminekli un kā mums arī šodien Latvijā uzturēt dzīvu nacionālo varoņu ideju.

Akcijas laikā runāsim par Brāļu kapu atjaunošanas, uzturēšanas un restaurācijas darbiem. Tiešraidē piedalīsies arī mūziķi.

Brāļu kapu restaurācijai veltītās ziedojumu akcijas tiešraidi vadīs Valters Frīdenbergs.

  • Dokumentālo filmu izlase

Latviešu brīvības cīnītājus un karavīrus dažādos vēstures posmos godinās LTV1 ēterā iekļauto dokumentālo filmu izlase.

Plkst. 8:30 sāksies režisores un scenārija autores Mārītes Balodes videofilma «Balts, melns, sarkans. Latvijas ģenerālis Jānis Balodis». Tā meklē atbildes uz jautājumu, kas bija un joprojām ir Latvijas vēsturē un cilvēku apziņā ģenerālis Jānis Balodis - karavīrs, kas stāvējis klāt pie Latvijas armijas veidošanās, tās dzimšanas un spožajām uzvarām Brīvības cīņās un šīs armijas bojāejas 1940. gadā.

Plkst. 10:05 ēterā būs režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma «Bermontiāda» - stāsts par 1919. gada oktobri un novembri, kad Rīgā izšķīrās jaunās pēc Pirmā pasaules kara izveidotās Eiropas liktenis. Te cits pret citu stāvēja trīs savstarpēji naidīgi spēki, katram bija savs redzējums par nākotnes Latviju un tās vietu Eiropā. Filmā izmantots plašs kino arhīvu un fotogrāfiju materiāls, inscenētās epizodes filmētas reālajās notikumu vietās.

Plkst. 11:40 skatītāji varēs noskatīties režisora un scenārija autora Sandija Semjonova dokumentālo filmu «Mūs vieno Latvijas svētais vārds», kas veltīta Latvijas Kara flotes deviņdesmitajai gadadienai un stāsta par Latvijas Jūras spēkiem, to vēsturi un šodienu.

Plkst. 12:35 - Gunāra Silakaktiņa un Jura Raķa veidotā filma «Karosta», aizraujošs un izziņas bagāts stāsts par īpašo Liepājas pilsētas daļu ar savu visai atšķirīgu vēsturi. Tagad Karosta ir iecienīts tūrisma objekts, bet, lai par tādu kļūtu, šai pilsētas daļai nācās iziet garu un sarežģītu vēsturisku pārmaiņu ceļu.

Plkst. 13:30 skatītājiem piedāvāsim raidījuma «Jauna nedēļa» žurnālistes Ilzes Jakovļevas veidoto filmu «Plecu pie pleca», kas vēsta par Latvijas karavīriem ar starptautisko operāciju pieredzi, kuri uzraudzīja un koordinēja viena no Pakistānas pierobežā izvietotā Afganistānas Nacionālās armijas bataljona vadības un personāla apmācību, kā arī vienības uzdevumu izpildi. Divu gadu laikā bruņotie spēki sagatavoja un kopš 2008.gada novembra uz operāciju rajonu nosūtīja trīs Operacionālās sadarbības padomnieku grupas: tajās plecu pie pleca bīstamo un atbildīgo uzdevumu Afganistānas austrumu provincē Kunārā veica vairāk nekā 100 Latvijas un 40 ASV karavīru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu