TV ekrānos: Valsts svētku programma visas nedēļas garumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Visas nākamās nedēļas garumā Latvijas Televīzija savā programmā iekļāvusi pārraides, kas godinās Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu. Valsts svētku sajūtu ikvienā mājā ienesīs tiešraides, šogad uzņemtu dokumentālo filmu pirmizrādes, Z.Liepiņa muzikālās drāmas «Vadonis» TV pirmizrāde, kā arī īpaša programma visai ģimenei. Bet valsts nākotnei svarīgiem un ilglaicīgiem procesiem pievērsīsies divas jaunas pārraides: diskusiju raidījums «Sastrēgumstunda» un TV biznesa šovs «Firmas noslēpums».

  • Jauni raidījumi 

No 16.novembra trešdienās plkst.21:20 būs skatāms LTV1 jaunais diskusiju cikls «Sastrēgumstunda», kuru vadīs Gundars Rēders. Tas ne tikai analizēs konfliktus un pretrunas politiskajos, ekonomiskajos un citos Latvijas iedzīvotājiem svarīgos jautājumos, bet identificēs problēmu un diskusijas gaitā meklēs tai risinājumu. Raidījuma moto skan: «Tev ir ko teikt? Runā!» Pirmā raidījuma tēma - svētku priekšvakaram zīmīga: «Es un valsts».

No 17. novembra ceturtdienu vakaros plkst. 21:15 ēterā būs producentu apvienības «Hansa Media» veidotais TV biznesa šovs «Firmas noslēpums», kura mērķis būs veicināt uzņēmējdarbības garu Latvijā, pierādot, ka arī cilvēki ar nelielu uzņēmējdarbības pieredzi vai pavisam bez tās spēj radīt inovatīvas un eksportspējīgas idejas. Šis būs pirmais TV biznesa šovs Latvijā, kas jaunā līmenī ļaus apzināties un lepoties ar savu ideju potenciālu, aizraus un integrēs idejas, pamudinot cilvēkus uz aktīvu rīcību. Šovā piedalīsies dalībnieki ar aizraujošām biznesa idejām (dalībnieku vecums - no 18 gadiem), bet žūrijā būs veiksmīgi uzņēmēji, kas ir reāls piemērs topošajiem uzņēmējiem.

  • Svētku tiešraides

Piektdien, 18.novembrī, LTV1 ēterā būs skatāmas svētku tiešraides, kuras vadīs LTV žurnālisti Arnis Krauze un Karīna Rubene.

Jau plkst.9:00 sāksies LR proklamēšanas dienai veltīts ekumēnisks dievkalpojums, plkst. 10:55 - Nacionālo bruņoto spēku parāde 11.novembra krastmalā, plkst.12:30 - Latvijas Republikas Saeimas svinīgā sēde, bet plkst. 17:30 tiešraidē no Dailes teātra skanēs LR proklamēšanas 93. gadadienai veltīts koncerts, kas notiks vienlaicīgi ar svētku koncertiem četros Latvijas novados - Kurzemē (Ventspils teātra namā «Jūras vārti»), Vidzemē (Valmieras kultūras centrā), Latgalē (Rēzeknes kultūras namā) un Zemgalē (Jelgavas kultūras namā).

Pēc Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzrunas koncerta gaitā ievīti novadu pašvaldību videosveicieni tieši no notikuma vietas. Koncerta programmu veido ar konkrētajiem novadiem saistītu ievērojamu Latvijas komponistu solodziesmas, kordziesmas un simfoniskā mūzika. Atskaņotājmākslinieki – Eiropas lielāko opernamu gaidīta viešņa Inga Kalna, publikas iemīļotais Latvijas Nacionālās operas solists Jānis Apeinis, jauniešu koris «Kamēr...» diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā un Liepājas simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā.

Plkst. 19:55 skatītāji varēs sekot Valsts prezidenta Andra Bērziņa svētku uzrunai pie Brīvības pieminekļa, bet plkst. 20:55 - Latvijas himna - visā pasaulē! Svētku salūts.

  • Z. Liepiņa mūzikla «Vadonis» TV pirmizrāde

Tieši pēc svētku salūta - 18. novembra vakarā plkst. 21:20 LTV1 skatītājiem piedāvās Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera muzikālo drāmu «Vadonis» - Latvijas Nacionālā teātra izrādes TV pirmizrādi!

Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera muzikālā drāma tapusi, atsaucoties uz pēdējo gadu notikumiem Latvijā. Morālā un finansiālā krīze raisa pārdomas un liek uzdot jautājumus visiem, kas ar Latviju saista savu dzīvi šodien un nākotnē. Kāpēc latviešiem izdodas vienoties tikai ekstrēmos apstākļos?

Vai latvieši prot izmantot demokrātiju savas valsts pārvaldei? Vai prezidentāla republika nav vienīgais veids, kā pārvaldīt šo mazo valsti? Vai viens cilvēks var uzņemties atbildību par tautas likteni? Kam jānotiek valstī un kam pašā cilvēkā, lai viņš par šādu soli izšķirtos? Kāda ir maksa par valstij un tautai ziedotu mūžu? Zemnieks Kārlis Ulmanis stāvēja pie neatkarīgās Latvijas šūpuļa, piedzīvoja tās ziedu laikus, uzņēmās mesijas lomu un... vai zaudēja? Bija vai nebija vērts uzņemties Vadoņa lomu? Kurš būs varētu būt nākamais?

Izrādes režisors - Edmunds FREIBERGS.

  • Dokumentālo filmu pirmizrādes

Svētku nedēļā skatītājus gaida pavisam jaunu dokumentālo filmu pirmizrādes.
 
Otrdien, 15.novembrī, 22:05 - dokumentālās filmas «Trejādas saules» TV pirmizrāde.

Latviskā identitāte, tautas vienotība un visam pāri cilvēcība - tās ir galvenās vērtības, kuras Vaira Vīķe - Freiberga atklāj filmā. Mīlestība, ģimene, bērni, sievietes dzīves piepildījums un nasta, sievietes esamības apliecinājums. Skaudrā dzīves mācība caur bēgļu gaitām, caur vairākiem kontinentiem – dažādām valstīm, caur zinātni un mākslu, caur visuma sapratni. Latvijas vēsture, daudzu ģimeņu atšķirtība un atkalredzēšanās prieks - tautas likteņstāsts, ko stāsta Vaira Vīķe - Freiberga.

Filmas režisors Jānis Ozoliņš-Ozols.

Ceturtdien, 17.novembrī, plkst. 20:00 LTV1 ēterā būs Dzintras Gekas dokumentālās filmas «Konstantīns» pirmizrāde.

Baigais Padomju gads bija radījis to, ko nebija spējusi 700 gadu ilga vēsture. Pirmo reizi latvieši, sarkanā terora nomocīti, sagaidīja vāciešus kā atbrīvotājus, priecājoties par padomju okupācijas beigām. Taču prieks bija pāragrs. Tie atnesa jaunu okupāciju, kurā mēs zaudējām tuvu pie 100 tūkstošiem civiliedzīvotāju, to skaitā praktiski visus Latvijā dzīvojošos ebrejus.

Ceļu starp zaudēto neatkarību un brīvības atgūšanu iezīmēja nelegāla politiska organizācija - Latvijas Centrālā padome. Daļu tās biedru 1944.gadā arestēja slepenpolicija, pārējos Padomju okupācijas laikā saņēma ciet čeka. Padomes priekšgalā bija Latvijas pirmā prezidenta dēls Konstantīns Čakste - viņš ir viens no latviešu tautas varoņa nesavtības un nelokāmības piemēriem. Diemžēl 1945.gada februāra naktī viņš gāja bojā ceļā no Štuthofas nometnes, kurā kopumā tika ieslodzīti septiņi tūkstoši latviešu.

Plkst.18:55 - LTV videofilmas «Latvija toreiz... Marisa Vētras acīm» pirmizrāde.

Izcils operdziedonis, kuru reti kāds dzirdējis, izcils memuārrakstnieks, kura grāmatas grūti atrast.

Videofilma «Latvija toreiz... Marisa Vētras acīm» ir unikāla iespēja iepazīt Marisu Vētru, laiku, kurā viņš dzīvoja un Latviju, kuru mīlēja vairāk par visu.

Filmas režisore un scenārija autore Virdžīnija Lejiņa, režisora asistente Laura Hirša, operatori Alvis Balodis un Egils Kurpnieks, mūzikas redaktore Indra Ceļdoma, video inženieris Ģirts Ģērmanis projekta vadītāja Ilze Šadurska.

18.novembrī LTV1 ēterā iekļautas arī četras videoīsfilmas, ko piedāvās «Tūrisma attīstības valsts aģentūra».

Eocionāli bagātos un vizuāli piesātinātos videostāstus veidojis operators un producents Uldis Cekulis un tie vēsta par Latvijas ievērojamām kultūrvēstures vietām. Tie caurvīs svētku programmu. Plkst.7:20 būs skatāms videostāsts «Kur vēsture sastopas ar mākslu. CĒSIS», plkst.10:40 - «Trīs Zemgales rozes. BAUSKA, RUNDĀLE, MEŽOTNE», plkst.12:20 - «Gaujas senlejas vilinājums. TURAIDA un SIGULDA.», plkst.23:25 - «Laipni lūgti cietumā! KAROSTA.»

Sestdien, 19.novembrī, plkst.21:25 - režisora Igora Lingas dokumentālās filmas «Čikāgas piecīši. Par mani, draudziņ, nebēdā» TV pirmizrāde.

Zaļumballes, mājas saieti, lentes un kasetes - viņu virtuālā klātbūtne daudziem joprojām ir atmiņā, jo saistās vai nu ar bērnību, pirmo mīlestību vai kādu citu notikumu. Skarbajā padomju laikā daudzi latvieši, dzīvodami daudzstāvu mikrorajonu namos, skaļi klausījās Čikāgas piecīšu nelegāli iegūtos ierakstus, tādējādi mēģinot spītīgi sacensties ar kaimiņu atskaņoto Allu Pugačovu vai ko citu no tā laika padomju repertuāra.

Tā bija piederība Latvijai, nevis padomju tautai. Tās bija alkas pēc brīvības un neatkarības. Čikāgas piecīšiem pašiem nebija ne jausmas par savu milzīgo popularitāti Latvijā. Muzicēšana bija viņu iespēja satikties, apceļot pasauli un visiem kopā brīnišķīgi pavadīt laiku. Tā bija nebeidzama jautrība un piedzīvojumi daudzu gadu garumā. Tikai leģendārajā koncertā Mežaparkā 1989.gadā viņi saprata, ko nozīmē cilvēkiem šeit.

2011.gadā grupa atzīmē savu 50 gadu pastāvēšanas jubileju. Tāpat kā 1961.gadā viņi satikās, lai kopīgi spēlētu, arī šogad viņi sabrauc no dažādām Amerikas pilsētām, lai gatavotos savam jubilejas koncertam.

Filmas scenārija autori - Igors Linga un Lorija Vuda.

(Pēc filmas - plkst. 22:30 - «Čikāgas piecīšu» sadziedāšanās koncerts «Rīgai - 810» lielkoncertā!)

  • Programma ģimenei

Svētkos jaunumi gaida arī mazos skatītājus. Piektdien, 18.novembrī, plkst.7:30 LTV1 ēterā būs visu paaudžu iemīļotās latviešu mākslas filmas «Sprīdītis» renovētās versijas pirmizrāde! Tas nozīmē, ka labi zināmie filmas kadri un asprātīgie dialogi būs baudāmi daudz labākā attēla un skaņas kvalitātē.

Savukārt plkst.15:15 - Jaunās Rīgas teātra izrādes «Iekšiņa un āriņa» TV pirmizrāde. Ineses Zanderes dzejoļus tajā aizraujoši izdzīvo Kaspars Znotiņš un Guna Zariņa.

Izrāde bērniem un viņu vecākiem, kas radusies, kopīgi lasot Ineses Zanderes dzejoļus. Tāpat kā grāmatā «iekšiņa un āriņa», izrādē ir skaitīkļi, baidīkļi un skraidīkļi, lecami, spēlējami un minami panti, lidojoši burti, leļļu dzīve, piedzīvojumu stāsti, dzejoļi par mīlestību un dzejoļi pie eglītes. Spēlē, kur varonīgais puisītis tuisītis dodas mežā sēņot blēņot un uzvar sēni pēc sēnes kā trejgalvu pūķus, lai atnestu pilno groziņu mīļajai mammai čammai, bet leļļu kājas nāk no mājas, kurā lellēm labi klājas, katrs var būt vienlaikus gan liels, gan mazs. Šīs spēles ir skaļas, straujas un līksmas, un mīļas kā mammas buča Ziemsvētku dzejolī.

  • LTV7 svētku piedāvājums

Par īstas svētku brīvdienas sajūtu 18.novembrī parūpējies arī LTV7.

Piektdien, 18.novembrī, plkst.13:15 ēterā būs filma visai ģimenei «Spicais suns» - gan aizkustinošs, gan dzīvespriecīgs stāsts par desmitgadīgo Džimiju un viņam uzticīgo, pašaizliedzīgo vācu aitu suni Rainiju. Piedzīvojumu netrūks, bet beigas būs labas.

Plkst.14:50 sāksies pēc Žila Verna romānu motīviem veidotā piedzīvojumu filma «Ceļojums uz Zemes centru». Tajā ģeologs Teodors un viņa brāļadēls Džons dosies ekspedīcijā uz Jaunzēlandi, lai meklētu kādu pazudušo vīru. garš un bīstams ceļojums Zemes attīstības vēsturē, ieskaitot dārgumu meklēšanu un paralēlu evolūciju, neatstās vienaldzīgu nevienu dēku filmu cienītāju.

Plkst.16:25 - neparasta dokumentālā filma «Apkārt pasaulei 90 minūtēs». Kas notiek uz Zemes 90 minūšu laikā, kamēr Kosmosa bāzes stacija apriņķo apkārt zemeslodei? Te piedzimst 23 019 cilvēku, jau esošajam miljardam pievienojas 49 144 datori, par 2,2 kvadrātkilometriem sarūk Amazones mūža meži, izmirst viena suga un cilvēce nopelna 9,4 miljardus dolāru... Vai tiešām Atlantijas okeāns aug tikpat ātri kā cilvēka nagi? Un kas ir visresnākā pilsēta pasaule? Interesanti fakti no neierasta skatupunkta.

Plkst.19:55 un 21:20 - 34. Starptautiskais Montekarlo cirka festivāls, ko LTV7 skatītāji varēs noskatīties pirmoreiz. Vēl neredzēti triki, augstākā līmeņa pasaules cirka māksla, kas robežojas ar neticamo...

Savukārt plkst.20:55 - tiešraidē no 11.novembra krastmalas - Latvijas himna - visā pasaulē! Svētku salūts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu