Policija izvirza vienu galveno motīvu, kādēļ medmāsa rīkojusies tik nežēlīgi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Ria Novosti

Policija pagaidām kā galveno motīvu bērnu sakropļošanā vainotās medmāsas rīcībā saskata mantkārību, proti, iespējamais noziegums veikts, lai saņemtu pabalstu par bērna invaliditāti, žurnālistiem preses konferencē atzina Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieks Andrejs Grišins. 

Grišins pastāstīja, ka patlaban ierosināts kriminālprocess par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, kurā māte vērsusi vardarbību pret savu 12 gadus veco meitu, radot patoloģiskas sekas bērna acij, kā rezultātā pasliktinājusies meitas redze. Māte, kura iepriekš strādājusi par medmāsu, ir aizturēta, un tiesa viņai piemērojusi apcietinājumu.

Policijai ir arī darba versija par to, ka sieviete varētu būt izturējusies vardarbīgi, un, iespējams, noslepkavojusi divus citus savus bērnus. Bez minētās meitenītes sievietei ir bijuši vēl trīs bērni. No šiem bērniem viens piedzimis nedzīvs un policija šo gadījumu neizmeklē, savukārt aizdomas izraisot 1994.gadā dzimušās un 1997.gadā mirušās meitenes nāves apstākļi - viņa slimojusi ar sirdskaiti. Tāpat izmeklēta tiek 2002.gadā dzimušā un 2008.gadā mirušā dēla nāve - viņš miris ar nezināmas izcelsmes sepsi (asins saindēšanos), un puisēnam arī bijušas problēmas ar redzi.

«Ir pieprasīti visi dokumenti, nozīmētas ekspertīzes. Lietas apjoms ir milzīgs,» teica Grišins. Viņš neizslēdza, ka izmeklētāji arī varētu pētīt aizdomīgus bērnu nāves gadījumus medmāsas iepriekšējās darbavietās, gan piebilstot, ka patlaban neesot nedz norāžu, nedz faktu, kas par to varētu liecināt. «Izmeklēšanā to pētīs,» norādīja policijas pārstāvis.


Runājot par medmāsas iespējamajiem rīcības motīviem, Grišins pauda, ka izmeklēšana vairāk sliecas uz to, ka motivācija ir bijusi mantkārība. «Tas ir pagaidām vienīgais loģiskais secinājums. Vai ir kādi citi motīvi, grūti pateikt,» teica Grišins.

RRP priekšnieks pastāstīja, ka aizdomas par meitenītes acs traumēšanu pirmie pauduši ārsti, kuri pēc sešu gadu ilgušas ārstēšanas konstatējuši, ka redzes pasliktināšanās pamatā ir nevis kāda nezināma patoloģija, bet gan mehāniska iejaukšanās. Ārsti par savām aizdomām informējuši vispirms bērnu tiesību aizsardzības organizāciju, bet pēc tam informācija nonākusi pie policijas, kas sākusi izmeklēšanu.

Grišins nevēlējās komentēt izmeklēšanas materiālus, tostarp arī to, vai medmāsa ir atzinusies. Tomēr viņš pauda, ka nozieguma izdarīšanas varbūtība esot visai augsta.

Policijas pārstāvis norādīja, ka meitenītes acs varētu būt tikusi traumēta mehāniski, proti, sadurta. Lai veiktu savas manipulācijas, māte, iespējams, bērnam devusi miegazāles. Mirušajam zēnam arī bijušas problēmas ar redzi, tāpēc, iespējams, medmāsa varētu būs veikusi līdzīgas manipulācijas arī ar citiem bērniem.

Kā ziņots, apcietinājumā nonākusi kāda 1971.gadā dzimusi medicīnas māsa, kuru likumsargi tur aizdomās par savu bērnu sakropļošanu un nonāvēšanu, injicējot viņiem ķīmiskas vielas. Mediķe ilgstoši dažādās Latvijas slimnīcās strādājusi ar bērniem, tādēļ izmeklētāji tagad pārbauda arī viņas iespējamās noziedzīgās darbības pret svešiem mazuļiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

VP darbinieki Siguldas novadā dzīvojošo sievieti aizturēja novembra otrajā pusē, un 24.novembrī tiesa viņai kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Sākotnēji VP sāka kriminālprocesu par miesas bojājumu nodarīšanu nepilngadīgajam, aģentūrai LETA apstiprināja advokāte, kura aizturēto sievieti aizstāvēja dienā, kad tiesa skatīja viņas drošības līdzekli. Tomēr, turpinot izmeklēšanu, process pārkvalificēts pēc daudz smagāka Krimināllikuma (KL) panta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Pašlaik aizdomas pret aizturēto krīt pēc KL 118.panta 3.daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi slepkavību, izņemot slepkavību, kas izdarīta stipra psihiska uzbudinājuma stāvoklī, un slepkavību, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas vai personas aizturēšanas nosacījumus. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, konfiscējot mantu un piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat process sākts pēc KL 174.panta 2.daļas par cietsirdību un vardarbību pret mazgadīgo, ja ar to bērnam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījušas personas, no kurām cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs. Par šādu nodarījumu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz simts minimālajām mēnešalgām.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, par sievietes iespējamām noziedzīgajām darbībām aizdomas radušās nejauši - kāds profesionāls acu ārsts pamanījis, ka medmāsas vājredzīgās meitas slimība nav iegūta dzīves laikā vai mantota ģenētiski, bet gan radīta mehāniski. Dakteris par savu atklājumu informējis atbildīgās institūcijas. Pagājis laiks, kamēr šīs aizdomas pārbaudītas, līdz novembrī policija medmāsu aizturējusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu