Traģiskajā avārijā bojāgājušo apbedīšanas izmaksas var nākties segt vienai vecmāmiņai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Jaungada naktī Krāslavas novadā autoavārijā bojāgājušo jauniešu apbedīšanas izmaksas - aptuveni 10 000 latu - var nākties segt viena no bojāgājušajiem vecmāmiņai, kādai 1944.gadā dzimušai sievietei, uz kuras vārda bijusi reģistrēta avarējusī automašīna.

Jaungada naktī Krāslavas novadā traģiskajā autoavārijā bojāgājušo bēru izdevumus likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) garantijas fonda līdzekļiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Tā kā Krāslavas novadā notikušo avāriju izraisījušais autovadītājs ir gājis bojā, regresa prasība tiks vērsta pret automašīnas īpašnieku.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne, ceļu satiksmes negadījumā iesaistītā automašīna bijusi reģistrēta uz viena no bojāgājušajiem vecmāmiņas - kādas 1944.gadā dzimušas sievietes - vārda.

Kā ziņots, Jaungada naktī Krāslavas novadā notikušajā autoavārijā bojā gāja septiņi jaunieši.

"Lai arī ekspertīzē vēl nav noskaidrota persona, kura autoavārijas brīdī atradās pie transportlīdzekļa stūres, tomēr bojāgājušo radinieki jau var pieteikt zaudējumu atlīdzību saistībā ar cietušās personas apbedīšanu. Likums paredz, ka zaudējumi tiek atlīdzināti par tām personām, kas nav negadījuma izraisītāji, šajā gadījumā tie būtu visi pasažieri, un apbedīšanas izdevumus aprēķina ne mazāk kā astoņu minimālo mēnešalgu apmērā," skaidroja LTAB vadītājs.

Šajā summā iekļautas arī tās izmaksas, ko veic valsts un pēc tam kompensē OCTA. Ja faktiskā apbedīšanas izdevumu summa ir lielāka, tiek aprēķināti faktiski iztērētie un dokumentāri apliecinātie saprātīgie izdevumi. Bojāgājušo piederīgie var pieteikt zaudējumu atlīdzību jebkurā tiem tuvākajā apdrošināšanas kompānijā, kurai nodota pieteikumu administrēšana.

Tā kā avārijā cietušais transportlīdzeklis piedalījās ceļu satiksmē bez OCTA, zaudējumu atlīdzību saistībā ar cietušo personu apbedīšanu likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no OCTA garantiju fonda līdzekļiem. Kopējā iespējamā apbedīšanas izdevumu summa ir ap 10 000 latu.

"Ja autoīpašnieks nav iegādājies OCTA polisi, likums paredz no fonda izmaksāto zaudējumu atlīdzību regresa kārtībā piedzīt no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja vai automašīnas īpašnieka. Tā kā Krāslavas novadā notikušo avāriju izraisījušais autovadītājs ir gājis bojā, regresa prasība tiks vērsta pret automašīnas īpašnieku," sacīja LTAB vadītājs.

Katru gadu no fonda līdzekļiem tiek izmaksātas ievērojamas atlīdzību summas ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem. Tā, piemēram, 2011.gadā LTAB no fonda kopumā izmaksājis vairāk nekā 910 000 latu, tajā skaitā par personai nodarīto zaudējumu 294 000 latu, bet 2010.gadā no kopējās izmaksātās 1,3 miljonu latu zaudējumu atlīdzību summas gandrīz 425 000 latu izmaksāti ceļu satiksmes negadījumā cietušajām personām.

OCTA Garantijas fonda līdzekļu administrēšanu veic LTAB, un šo fondu veido atskaitījumi no apdrošinātāju pārdotajiem OCTA līgumiem. "Tādējādi auto īpašnieki, kuri iegādājas OCTA, kolektīvi maksā par to transportlīdzekļu izraisītajiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuri piedalījušies ceļu satiksmē bez OCTA," stāstīja Stengrevics, piebilstot, ka LTAB apkopotā statistika liecina, ka patlaban uz Latvijas ceļiem ir aptuveni 2%-3% transportlīdzekļu bez OCTA.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu