Izgāztuve Rīgas un Daugavas vidū (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas galvaspilsēta ieguvusi jaunus vaibstus – pilsētas centrā, Lucavsalā, pēc aptuveni gadu ilga saspringta darba 3,5 hektāru lielā zemes platībā izveidota atkritumu izgāztuve. Nu jau aptuveni piecu sešu metru augstumā izgāzti tūkstošiem tonnu dažādu atkritumu, tostarp nešķiroti būvniecības, sadzīves, sadzīves elektronikas un arī bīstamie atkritumi (luminiscējošās spuldzes, azbestu saturoša šīfera plāksnes, autoriepas un citi bīstamie atkritumi).

Latvija kā Eiropas Savienības valsts jaunas izgāztuves nedrīkst veidot (atkritumus drīkst noglabāt vien speciāli izveidotos poligonos, bet darbojošās izgāztuves tiek slēgtas), tāpēc Lucavsalā pie Salu tiltu izveidotā izgāztuve ir pārsteigums ne vien vides ekspertiem, bet arī ļoti daudziem Latvijas cilvēkiem.

Atbildīgais ir zemes nomnieks

Rīgas domē noskaidroju, ka 36 821 kvadrātmetru lielais zemes gabals uz 49 gadiem iznomāts firmai "Polystar". Līgums par zemes nomu noslēgts 2004. gada 12. augustā. "Polystar" iecerējis būvēt biroja ēkas un apņēmies 10 mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas iesniegt pirmās būvniecības kārtas būvprojektu un labiekārtošanas projektu teritorijai, kas nepieciešama objekta funkcionēšanai. Zemes nomas maksa noteikta Ls 0,95 par kvadrātmetru, tā ik pēc četriem gadiem jāizvērtē. Firma solījusies ieguldīt būvniecībā Ls 7,5 milj.

Saskaņā ar "Polystar" un Rīgas domes noslēgto līgumu nomnieks ir atbildīgs par to, kas notiek iznomātajā teritorijā. Tātad tam iznomātais īpašums ir arī jāapsargā un jānodrošina, lai netiktu piesārņota daba.

Zvanot pa "Polystar" īpašnieka – firmas "ELL nekustamie īpašumi" – tālruņa numuru, skaidrību neguvu – tālrunis ir pieslēgts automātiskajam atbildētājam. Divu dienu laikā pēc atstātā uzaicinājuma piezvanīt "Latvijas Avīzes" žurnālistam atbildi saņemt neizdevās. Tiesa gan, nebija grūti sameklēt "ELL nekustamie īpašumi" padomes locekli, Latvijā ļoti labi zināmās būvniecības firmas "Merks" direktoru Ivaru Geidānu. Viņš skaidroja – "Polystar" nekādas saistības ar atvestajiem atkritumiem neesot. Firma atkritumus aizvedīšot un vasarā sākšot biroju būvniecību. Būvniecības eksperti par šo izteicienu smaida, jo, visticamāk, būvgruži savesti ar mērķi nolīdzināt būvlaukumu. Šai versijai mudina piekrist arī fakts, ka "Polystar" nav policijai vai vides pārvaldei sūdzējusies par zemes piemēslošanu.

Lai atkritumus izgāztu bez likuma pārkāpuma, vispirms ir jāsaņem Lielrīgas vides reģionālās pārvaldes atļauja, būvgruži ir jāšķiro, jāuzskaita. Tas viss prasa lielus naudas līdzekļus. Vēl piebildīsim, ka "ELL nekustamie īpašumi" pieder Igaunijas firmai ar līdzīgu nosaukumu.

Policijas un vides uzraugu profesionalitāte

Pa Salu tiltu izgāztuvei ik dienu garām brauc desmitiem tūkstošu cilvēku, pa vienīgo Lucavsalas ielu patrulē policijas automašīna, tomēr gada laikā neviens no Lielrīgas vides reģionālās pārvaldes un valsts un pašvaldību policijas darbiniekiem nav interesējies, kāpēc Lucavsalā veidojas izgāztuve.

Salā dzīvo vairāk nekā 100 cilvēku. Pēc tam, kad nokļūšanai uz autobusa un trolejbusa pieturu izdangātā ceļa dēļ bija jāvelk gari gumijas zābaki, kad apgrūtināta kļuva izbraukšana uz salas vienīgo ielu, Lucavsalas iedzīvotāji, klausot pilsētas mēra Aivara Aksenoka padomam, novembrī prasīja skaidrojumu Rīgas Būvvaldes būvinspekcijai. No tās tika saņemta atbilde, ka objekts Lucavsalā ir apsekots, iesniegumā nosauktie fakti (izgāztuves izveide) atbilst patiesībai, iesniegums tālāk nosūtīts Rīgas domes vides departamentam, kas sniegs atbildi.

Rīgas domes vides departamenta un Zemgales pašvaldības policijas darbinieki pēc izgāztuves apskatīšanas pagājušā gada 13. decembrī sastādīja administratīvā pārkāpuma aktu, izgāztuve arī tika fotografēta. Vides departamenta eksperti konstatēja, ka pārkāpti Rīgas domes noteikumi nr. 54 "Rīgas teritorijas un tajā esošo ēku un būvju uzturēšanas noteikumi" un noteikumi nr. 36. "Būvniecības atkritumu apsaimniekošanas noteikumi".

Par vides uzraudzību galvaspilsētā atbildīga ir Lielrīgas vides reģionālā pārvalde. Šīs iestādes priekšniece vakar ar "Latvijas Avīzes" žurnālistu runāt atteicās, bet viņas vietnieks Māris Strautmanis atzina – par izgāztuvi pilsētas centrā pārvalde uzzinājusi vien šās nedēļas sākumā. "Mēs atļauju izgāztuves izveidei neesam devuši. Ir ļoti grūti ar šiem zemes nomniekiem, vainīgos noķert izdodas reti – mainās firmu īpašnieki un nosaukumi. Esam diezgan bezspēcīgi. Paldies, ka zvanījāt, mēs rīkosimies."

Par Lielrīgas vides inspektoru profesionalitāti Lucavsalas cilvēki smaida – šogad pirmo reizi pēc trīs ziemām uz salu netiek vests sniegs no visas Rīgas, kas pēc izkušanas kopā ar sāli piesārņoja Daugavu.

Rīgas pilsētas pašvaldības policijas preses sekretāre Inese Tīmane skaidroja – patlaban notiek Lucavsalas lietas izmeklēšana: "Izskatās, ka lieta būs sarežģīta, – ir nocirsti koki, manāms gruntsūdens piesārņojums." Uz manu jautājumu, vai policisti, kas vismaz vairākas reizes nedēļā patrulē Lucavsalā, neredzēja izgāztuves veidošanos agrāk, saņēmu atbildi, ka vasarā tajā bijuši vien sadzīves atkritumi, izgāztuve neesot bijusi liela un ka pašvaldībai neesot tik daudz darbinieku, lai šajā objektā nodrošinātu diennakts dežūras."

Lūdz palīgos prokuratūru

Šonedēļ Lucavsalas iedzīvotāji Ģenerālprokuratūrā nogādāja iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu izgāztuves veidotāju noskaidrošanai un viņu saukšanai pie atbildības pēc Krimināllikuma 197. panta "Nolaidība" un par kriminālprocesa sākšanu pret zemes gabala iznomātājiem un atbildīgajiem par tā izmantošanas nolaidīgu uzraudzību pēc 279. panta "Patvarība". Cilvēkus bez viņiem sagādātajām neērtībām ļoti uztrauc iespējamais gruntsūdeņu piesārņojums – Lucavsalā centralizēta ūdensvada nav. Iesniegumā prokuratūrai arī norādīts uz iespējamo Daugavas piesārņojumu un aicināts meklēt vainīgos.

Salas iedzīvotāji ir fiksējuši divas smagās automašīnas "MAZ" un "Mercedes Benz", kas izgāž atkritumus. Šīs mašīnas pieder firmām "Transporte" un "Redals". Cilvēki sarunā ar mani norādīja, ka viņi cerot uz Vides ministrijas iesaistīšanos šā samezglojuma risināšanā, tāpēc ka uzticības vides uzraudzības iestādēm neesot.

Lucavsalas izgāztuves lietai sekosim līdzi nākamajos "Latvijas Avīzes" numuros.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu