Alūksnes novadā atjaunos suņu un kaķu patversmes darbu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Alūksnes novada pašvaldība tomēr atjaunos klaiņojošo suņu un kaķu patversmes darbību Alūksnē, rodot risinājumu klaiņojošo mājdzīvnieku izolēšanas problēmai.

Alūksnes novada apvienotajā Teritoriālās un Tautsaimniecības komitejas sēdē, kā arī Finanšu komitejas sēdē deputāti pagājušajā nedēļā izskatīja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas iesniegumu. "Alūksnes Ziņās" pirms trim nedēļām jau rakstījām, ka klaiņojošie suņi pilsētā, it īpaši Jāņkalniņa teritorijā, baida un uzbrūk bērniem. Par esošo situāciju ģimnāzija ar iesniegumu vērsusies pašvaldībā, kas tagad domā, kā situāciju atrisināt, jo pilsētā vairs nav suņu un kaķu patversmes. Ar Alūksnes novada pašvaldības lēmumu pērn rudenī tika pārtraukta tās darbība SIA "Alūksnes nami" pārziņā, jo uzturēšanas izmaksas bija ļoti augstas.

Suņi kļūst par nastu

Ģimnāzijas direktore Daina Dubre – Dobre atzīst – sporta stundas ģimnāzistiem notiek Jāņkalniņa teritorijā, jo skolai nav sava sporta laukuma, bet Jāņkalniņā bērnu drošību apdraud klaiņojoši suņi. Arī novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova norāda, ka tā ir ļoti aktuāla problēma visā novadā, it īpaši pēdējā laikā saņemts daudz ziņojumu par šādiem gadījumiem ne tikai Alūksnē, bet arī pagastos. Turklāt daudziem saimniekiem suņi kļuvuši par apgrūtinājumu. J.Čugunova apzināja tuvākās dzīvnieku patversmes, lai interesētos par iespējām slēgt ar tām līgumu arī Alūksnei. Cēsis, Jēkabpils, Valka no šāda piedāvājuma ir atteikusies. Deputāts Verners Kalējs ierosināja slēgt līgumu ar veterinārārstu, kurš varētu izbraukt uz konkrētiem gadījumiem. "Ja ir iespējams noslēgt līgumu ar veterinārārstu par konkrētu pakalpojumu, tad reālāk būtu, ja patversme būtu uz vietas savā novadā. Tas arī disciplinētu suņu saimniekus, jo pašlaik suņi, kas apdraud iedzīvotājus, visi nav klaiņojoši dzīvnieki," saka J.Čugunova.

Problēma aktuāla arī citiem

Deputāts Laimonis Sīpols atzina – pašvaldībai pašlaik ir finansiāli ļoti grūti uzturēt suņu un kaķu patversmi, jo budžetā naudas ir tik, cik ir. Bet arī problēma ir aktuāla, kas nevar gaidīt līdz brīdim, kamēr kādam bērnam vai pieaugušajam tiks nodarīti būtiski miesas bojājumi. "Pirms diviem gadiem valstī bija iecere, ka piešķirs Eiropas fondu līdzekļus, lai katrā reģionā izveidotu vienu patversmi klaiņojošiem dzīvniekiem. Mūsu reģionā uz to pretendēja Gulbene, bet pašlaik finanšu trūkuma dēļ tas valstī ir apstājies. Alūksnes novads varētu šo jautājumu valstiskā līmenī aktualizēt. Pašlaik dzīvnieku patversmes nav nevienā no Alūksnei tuvākajām pilsētām, tādēļ tā nav tikai Alūksnes, bet arī citu pašvaldību liela problēma. Alūksne varētu sagatavot vēstuli Zemkopības ministrijai un lūgt risinājumu šai situācijai," rosina L.Sīpols.

Sāks sarunas

Pārtikas un veterinārais dienests, kam pieder telpas Malienas ielā, kur agrāk atradās suņu un kaķu patversme, jau pašvaldībā interesējies, vai novads domā šīs telpas vispār turpmāk izmantot. Ja nē, tad jālauž noslēgtais nomas līgums. Pēc plašām diskusijām deputāti tomēr vienojās, ka uzsāks pārrunas ar pašvaldības uzņēmumu SIA "Alūksnes nami", lai izzinātu iespējas atjaunot klaiņojošo suņu un kaķu patversmes Alūksnē darbību un pārskatītu tās uzturēšanas izmaksas. Domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka patversmē nebūtu vajadzīgs veterinārārsts piecas dienas nedēļā, bet tikai dažas, kas jau pašvaldībai izmaksātu lētāk nekā iepriekš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu