Skolas cīnās par skolēnu piesaistīšanu ar dažādiem bonusiem un privilēģijām (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/navaboo/

 Pēdējos gados izglītības sistēmā strādājošajiem arvien biežāk nākas saskarties ar skolēnu pārpirkšanu, - mācību iestādes, solot visādus bonusus un labumus, pārvilina pie sevis citu skolu audzēkņus.

Īpaši tiek aģitēti pamatskolu absolventi iestāji vidusskolās, informē «Neatkarīgā Rīta Avīze».Vairākas Pierīgas pašvaldības izjutušas Rīgas skolu spiedienu, kas sola vairākus labumus - transports par brīvu, tagad vēl arī e-karte ar dažādām funkcijām. Turklāt daļai audzēkņu ir izdevīgāk braukt uz Rīgu, kur viņiem strādā vecāki.

Garkalnes vidusskolas direktors Laimnesis Bruģis teic, ka ir skolēni, kas atgriežas, turklāt pēc pāris mēnešiem. «Protams, prieks par to, taču skolēnam sekojošo naudu līdz pat mācību gada beigām turpina saņemt iepriekšējā skola,» skaidro direktors, norādot, ka būtu jāievieš vaučeri vai kāda cita sistēma, jo pašreizējais princips «nauda seko skolēnam» šādos gadījumos skolai rada zaudējumus.

Babītes vidusskolas direktore Ilze Rozenberga stāsta, ka Rīgas ģimnāzijas noņem daļu audzēkņu, taču ne ļoti jūtami. Lai arī daļa pēc tam nožēlojot šādu lēmumu, atpakaļ tomēr neatgriežas.

Ādažos gan nekas tāds nenotiekot, skolēnu pietiekot, arī ar 10. klases izveidi problēmu neesot.

Līdzīgu spiedienu ar labumu solīšanu sākušas arī Pierīgas skolas. Mārupes novads piedāvā savējiem skolas transportu par brīvu, Garkalnes pašvaldība mācību līdzekļus nodrošina pati, Babītē vidusskolēni ar labākajām sekmēm saņem 10-30 latu stipendijas.

Līdzīga situācija ir arī citās Latvijas skolās.

Jau ziņoja, ka līdzīgi kā pērn, arī šajā mācību gadā katrs Strenču novada vidusskolas 10.klases skolēns saņems vienreizēju stipendiju 100 latu apmērā. Šogad pašvaldībā nolemts piešķirt arī 10 latu stipendiju mēnesī Strenču novada vidusskolas 10.-12.klašu skolēniem no šā gada 1.septembra ar atbilstošo sekmju vērtējumu 7,5 balles un augstāk, ņemot vērā iepriekšējā semestra rezultātus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu