Sagaida Lemberga izpratni, ka ar savu darbību viņš kaitē Latvijai (219)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagaida, ka Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ( «Latvijai un Ventspilij») pats sapratīs, ka ar savu darbošanos kaitē Latvijai.

«Sagaidām, ka viņš saņems drosmi un ieskatīsies realitātei acīs, ka ir jābeidz šis politiskais teātris un jāpaiet malā,» aģentūrai LETA norādīja ministrijā. Turklāt Lembergam esot daudz iespēju sevi pierādīt, arī neesot Ventspils domes priekšsēdētājam.

Pēc atstādināšanas Lembergs varēs savu viedokli paust tikai kā domes deputāts vai kā privātpersona, nevis kā pilsētas vadītājs, skaidroja ministrijā.

Tāpat ministrija norāda, ka Kriminālprocesa likumā paredzētais drošības līdzeklis - amatpersonas atstādināšana no pienākumu pildīšanas, lai aizdomās turētā vai apsūdzētā persona nevarētu turpināt noziedzīgās darbības, - neietekmē likumā «Par pašvaldībām» noteikto ministra kompetenci atstādināt vietējās pašvaldības domes priekšsēdētāju no amata. Tas arī nozīmē, ka ministram ir attiecīgi jāreaģē un jārīkojas atbilstoši savai kompetencei neatkarīgi no tā, kā virzās kriminālprocess. Līdz ar to ministram ir tiesības izdot rīkojumu par pašvaldības vadītāja atstādināšanu.

«Turklāt, kā redzams no prakses, drošības līdzeklis neliedza konkrētajai amatpersonai publiski uzstāties un reprezentēt sevi kā attiecīgo amatu ieņemošu, radot sabiedrībā maldīgu priekšstatu par savu statusu un pilnvaru apjomu,» norāda ministrijā.

Savukārt Lembergs plāno tiesā pārsūdzēt Sprūdža šodien parakstīto rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, aģentūrai LETA atzina Lembergs.

Likuma «Par pašvaldībām» 93.pants nosaka, ka domes priekšsēdētājam 30 dienu laikā pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma publicēšanas ir tiesības vērsties tiesā ar iesniegumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma atcelšanu.

Ja domes priekšsēdētājs nav izmantojis šīs tiesības, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Vaicāts, vai plāno izmantot savas tiesības tiesā pārsūdzēt ministra rīkojumu, Lembergs norādīja: «Droši vien. Kādas šaubas?»

«Sprūdža rīkojums ir absolūti prettiesisks. Tas ir administratīvs akts, kas nedrīkst būt politiski motivēts, tam jābūt juridiski pamatotam. Šim rīkojumam nav absolūti nekāda pamatojuma,» norādīja Lembergs.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) 19.oktobrī paziņoja, ka ir nolēmis atstādināt Lembergu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata. Šādu lēmumu ministrs pieņēma, iepazīstoties ar Lemberga paskaidrojumiem.

Paskaidrojumus Ventspils mēram Sprūdžs prasīja, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis «šokējošu» informāciju par Lemberga «saimniekošanu» Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

RP koalīcijas partneri no «Vienotības», kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji par Sprūdža lēmumu ir pauduši neizpratni, savukārt pats Lembergs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra lēmumu neatzīst un dēvē to par speciāli sarīkotu akciju, izmantojot prokuratūras celtajās apsūdzībās ietverto informāciju, kas nav pierādīta tiesā.

Komentāri (219)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu