Eltons Džons koncertu Pekinā velta ķīniešu disidentam Ai Veivei (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Mūziķis Eltons Džons svētdien publiski veltīja savu vienīgo koncertu Pekinā ķīniešu disidentam Ai Veivei, šokējot pie stingras cenzūras pieradinātos klausītājus.

Uzstāšanās sākumā Džons paziņoja, ka tā veltīta «Ai Veivei drosmei un talantam», apliecināja vairāki koncerta apmeklētāji. Klausītāji esot bijuši pārsteigti un sarunājušies savā starpā, jo starptautiski pazīstamais disidents Ķīnas valdībai ir nepatīkams temats.

Augstu novērtētais tēlnieks un instalāciju veidotājs ar saviem mākslas darbiem pievērsis uzmanību sociālajai nevienlīdzībai. Pagājušajā gada viņš pavadīja ieslodzījumā gandrīz trīs mēnešus, un vēl tagad viņam nav ļauts izbraukt no Ķīnas.

Ai un Džons satikās svētdien pirms koncerta. «Man viņš ļoti patīk,» Ai pēc tam paziņoja tviterī. Mikroblogošanas vietne Ķīnā ir aizliegta, tomēr mākslinieks tik un tā savācis vairāk nekā 180 tūkstošus sekotāju.

Ķīniešu interneta mediji rakstīja par Džona koncertu Pekinā, taču nepieminēja viņa piezīmi par Ai.

Ķīnas valdība stingri kontrolē koncertus, liekot māksliniekiem pirms tiem iesniegt dziesmu, dejotāju un skatuves darbinieku sarakstu. Drošības pasākumi kļuva bargāki pēc tam, kad 2008.gada koncertā Šanhajā islandiešu dziedātāja Bjorka, izpildot dziesmu «Declare Independence» uz skatuves izkliedza vārdus «Tibet, Tibet!» («Tibeta, Tibeta!»).

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu