Vīķe - Freiberga: «Kā es māku, tā es maunu» nedrīkst būt moto augstākajā izglītībā (52)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

«Kā es māku, tā es maunu» nedrīkst būt moto augstākajā izglītībā, - intervijā «Latvijas Avīzei» situāciju augstākajā izglītībā Latvijā raksturo eksprezidente Vaira Vīķe- Freiberga.

Eksprezidente uzskata, ka Latvijai ar diviem miljoniem iedzīvotāju 64 augstākās mācību iestādes ir krietni par daudz. «Nu nevar būt valstī ar tik maz iedzīvotājiem tik daudz kvalitatīvu augstskolu. Domāju, ka mums ir izcilas tradīcijas mākslas un mūzikas skolās, turpretī pietiekami daudz augstas klases arodskolu un tehnisko koledžu, kamēr augsta līmeņa universitātes mums var būt tikai ierobežotā skaitā,» uzskata Vīķe - Freiberga.

Viņasprāt, augstskolās visiem ir jābūt gataviem konkurencei, jābūt gataviem tiem minimāliem kritērijiem, kādus vajag iestādei, lai tajā būtu akreditētas mācību programmas. Nedrīkst būt tā, ka dara vienalga kā un uztver to kā labu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) augstskolu studiju programmu izvērtējums ir saņēmis plašu kritiku, un jau vairākas augstskolas izteikušas neuzticību izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim.

Augstskolu neapmierinātību izraisījis Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais alternatīvais augstskolu studiju programmu izvērtējums. Arī Latvijas Rektoru padome uzskata, ka IZM veiktais alternatīvais augstskolu studiju programmu izvērtējums ir prettiesisks un manipulatīvs un var nodarīt grūti novēršamu kaitējumu augstākās izglītības institūciju reputācijai, tāpēc Ķīlim vajadzētu atkāpties no amata.

Savukārt Ķīlis pieļauj, ka Augstākās izglītības padome (AIP) varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu. Politiķis uzskata, ka līdz ar to pārmetumi, kas adresēti viņam par kļūdām IZM veiktajā alternatīvajā studiju programmu izvērtējumā, ir jāadresē AIP un tās vadītājam Jānim Vētram.

AIP vadītājs Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu