Rīgas Vāgnera teātra ēkā pabeigta demontāža

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Riharda Vāgnera nama telpas.
Rīgas Riharda Vāgnera nama telpas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms, kā arī pabeigts ēkas tehniskais projekts, informēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrības (RRVB) pārstāvji.

Biedrībā norāda, ka patlaban turpinās interjera detalizēta izstrāde un drīzumā sāksies nākamais projekta etaps - nama pamatu nostiprināšanas jeb pāļu ierīkošanas darbi.

Demontāža aptvēra plašu darbu kopumu - demontētas lustras, vēsturiskās krāsnis, parkets, logi, durvis un citi interjera elementi, kas nodoti restaurācijai un atgriezīsies ēkā pēc pārbūves.

Tāpat nojauktas starpsienas, kā arī demontēta līdzšinējā siltumtrase un ierīkota pagaidu siltumtrase, lai blakus esošās ēkas būvdarbu laikā nepaliktu bez siltumapgādes, norāda RRVB pārstāvji.

Biedrībā atzīmē, ka būtiska projekta daļa ir detalizācija un interjera izstrāde, papildinot, ka patlaban notiek darbs arī pie Vāgnera teātra bibliotēkas izveides, kura ieņems centrālo telpu Vāgnera ielas fasādē, un piecu metru augstās zāles sienas aizņems grāmatu plaukti līdz griestiem.

Nākamais darbu posms sāksies ar ēkas pamatu nostiprināšanu un pagrabstāva izbūvi. Plānots, ka būvdarbi ilgs trīs gadus un Rīgas Vāgnera teātri atklās 2027.gada rudenī.

RRVB skaidro, ka, atjaunojot Vāgnera teātri, tiks panākti vairāki būtiski ieguvumi, kas ne tikai veicinās kultūras pasākumu dažādību un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, bet arī stiprinās Rīgas un Latvijas kā kultūras centra tēlu un saikni ar Rihardu Vāgneru, kas šajā namā divus gadus (1837-1839) bija kapelmeistars. Projekts plāno ne tikai ēkas un teātra zāles atjaunošanu, bet arī veidot meistarklases un Vāgnera muzeju.

Namā tiks realizēta Vāgnera vīzija "GesamtkunstWerk21" - inkubators visiem mākslas veidiem.

Jau ziņots, ka galvenais būvdarbu veicējs ir personu apvienība "SBSC un 3A"ar galveno projektētāju SIA "Sarma un Norde Arhitekti", savukārt inženiera un būvuzraudzības pienākumus veic SIA "Būves un būvsistēmas". Kā apakšuzņēmējs arhitektūras un interjeru izstrādei nolīgts "Zaigas Gailes birojs".

Piesaistīti eksperti arī no citām valstīm, piemēram, teātra tehnoloģijas risinājumus izstrādā "Theater Advies" no Nīderlandes, savukārt kā konsultanti teātra akustikas jautājumos darbojas speciālisti no "Nagata Acoustics" Jasuhisas Tojotas vadībā, kas piedalījušies Elbas Filharmonijas un Parīzes Filharmonijas projektēšanā, kā arī daudzos citos ievērojamos projektos.

Projektu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana "Rīgas Vāgnera namā", Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, atjaunojot un restaurējot Rīgas Vāgnera namu" atbalsta Emisijas kvotu izsolīšanas instruments, Vācijas Ārlietu ministrija, Vācijas vēstniecība Rīgā un Rīgas dome.

Foto: Rīgas Vāgnera nams (2021. gads)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu