Nākamgad prognozē OCTA polišu kāpumu par 8%, bet KASKO - par 5% (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Divu jaunu spēlētāju ienākšana Latvijas apdrošināšanas tirgū neļaus nākamgad celt apdrošināšanas polišu cenas ļoti strauji, taču OCTA polišu cenas kāpums varētu būt 8%, bet KASKO polišu - 5%, šādas prognozes šodien žurnālistiem pauda AAS «Ergo» Transportlīdzekļu, civiltiesiskās un personu apdrošināšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

OCTA segments Latvijā jau ilgstoši strādā ar zaudējumiem, un apdrošinātāji daudzkārt atzinuši, ka obligāta nepieciešamība auto īpašniekiem pirkt OCTA nozīmē, ka šis ir «cenas produkts», proti, klienti meklē lētāko produktu.

Pēc Vismaņa teiktā, ja šogad OCTA nozarē prēmijās būtu iekasēts par 20% vairāk, tad nozare būtu «pa nullēm».

«Ergo» pārstāvis sacīja, ka nu jau arī Latvijā ir pagājis laiks, kad «dzelži» izmaksāja vairāk nekā atlīdzības par cilvēkiem satiksmes negadījumos nodarīto kaitējumu. Valsts iestādes aktīvi prasa atmaksāt tēriņus, kas radušies saistībā ar negadījumos iesaistītām personām. OCTA likums paredz, ka apdrošinātāji atlīdzina zaudējumus ne tikai cietušajām personām, kuras avārijā iekļuvušas ne savas vainas dēļ, bet arī valstij un pašvaldībai par šo personu ārstēšanu un rehabilitāciju. Tiek atlīdzināti arī valsts un pašvaldību izlietotie līdzekļi, kas tiek izmaksāti pensijās un pabalstos saistībā ar cietušās personas nāvi.

Jau ziņots, ka šā gada pirmos deviņus mēnešus OCTA nozare noslēgusi ar negatīvu bilanci 1,2 miljonu latu apmērā, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja dati.

Kā norādījis Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, galvenais iemesls negatīvajam rezultātam ir tas, ka ar ieņēmumiem no apdrošināšanas prēmijām pilnībā vairs nevar tikt nodrošināta visu izdevumu segšana, no kā izdarāms secinājums, ka, turpinot pieaugt izdevumiem, apdrošinātājiem ir jāsabalansē apdrošināšanas polišu cenas tā, lai novērstu zaudējumu apmēra tālāku palielināšanos.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu