Liepājas Universitāte budžeta vietu pārdalē piedāvā nelielas izmaiņas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Liepājas Universitāte budžeta vietu sadalē piedāvājusi nelielas izmaiņas, bet ministrija aicinājusi apsvērt iespējas samazināt budžeta vietas pedagoģijā un novirzīt tās citām studiju programmās, aģentūrai LETA pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovācijas departamenta direktors Dmitrijs Kuļšs.

Viņš sacīja, ka sarunās ar augstskolu par budžeta vietu pārdali, aicinājuši padomāt, vai pedagoģija, kā tas vēsturiski ir iegājies, ir universitātes specializācija, un vai nevajadzētu no tās budžeta vietas pārlikt citām programmām. Tāpat arī aicinājuši izvērtēt attiecības starp pieprasījumu un piedāvājumu.

Kuļšs minēja, ka augstskola kā savu specializāciju norādījusi fiziku, matemātiku un valodniecību.

Viņš atklāja, ka Liepājas Universitāte sarunā izteikusi, ka nepiekrītot reģionālas universitātes statusam, jo neredz reģionā pietiekamu pieprasījumu un studenti esot jāmeklē citur, jo īpaši doktorantūrā.

Kuļšs teica, ka esot norādījuši arī uz programmām, kurās studentu skaits ir mazs. Kopumā esot bijusi konstruktīva diskusija, un no augstskolas ministrija gaidīs precizēto piedāvājumu, ja tā uzskatīs par nepieciešamu veikt izmaiņas.

Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns sacīja, ka budžeta vietu sadalījumā izmaiņas ir saistītas ar maģistrantūras un doktorantūras studiju programmām.

Runājot par bakalaura studiju programmām, viņš sacīja, ka izmaiņas varētu notikt nākotnē, kad tiktu licencētas jaunas programmas.

Rektors sacīja, ka saruna saistībā ar budžeta vietām bijusi tāda, kā paredzējis. Viņš gan domājot, ka tagad, kad augstskola ir izteikusi savu viedokli, ministrijas pārstāvji turpinās pieturēties pie sava viedokļa.

Par to, vai varētu pārdalīt budžeta vietas no pedagoģijas citām studiju programmām, Rimšāns sacīja, ka ir jāvadās pēc uzņemto studentu skaita dažādās citās programmās un virzienos. «Tā var gadīties, ka mēs budžeta vietas no pedagoģijas varētu pārstrukturēt citu virzienu attīstībai,» sacīja rektors.

Viņš sacīja, ka saruna ļāva izteikt augstskolas viedokli un iepazīstināt ar universitātes darbību, tādējādi tikšanās bijusi vērtīga.

Jau ziņots, ka IZM pārstāvji šodien turpināja sarunas ar augstskolām par valsts budžeta vietu sadalījuma principiem augstākajā izglītībā. Šodien tikšanās notika ar trīs augstskolu pārstāvjiem - Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, Daugavpils Universitāti un Liepājas Universitāti.

Sarunas ar augstskolām piedalījās ministrijas Augstākās izglītības departamenta pārstāvji un parlamentārā sekretāre Inga Vanaga (RP).

Ministrijas pārstāvji šonedēļ tikās arī ar trīs augstskolu pārstāvjiem - Latvijas Universitātes, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas un Ventspils Augstskolas.

Tāpat vēstīts, ka Ķīlis ir sācis vairākas reformas augstākajā izglītībā, tostarp izvērtēt studiju programmu kvalitāti un izmantot to lemšanas procesā par budžeta vietu sadalījumu.

Ķīlis, balstoties uz Augstākās izglītības padomes veikto studiju programmu izvērtējumu un IZM veikto pārvērtējumu, bija iecerējis budžeta finansējumu piešķirt kvalitatīvajām augstskolu studiju programmām.

Patlaban izvērtējumu izmantošana budžeta vietu pārdalē ir apturēta, jo pastāv aizdomas, ka Augstākās izglītības padomes izvērtējuma dati ir viltoti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu