Uz automašīnām sāk krist pirmie lāsteku un sniega blāķi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz ar ziemas iestāšanos un intensīvu snigšanu, kā arī temperatūras pazemināšanos apdrošinātāji jau sākuši saņemt atlīdzību pieteikumus par krītošu lāsteku un sniega blāķu, kā arī biezas sniega segas radītajiem zaudējumiem trešo personu īpašumam. Zaudējumi radīti gan jumtu tīrīšanas laikā, gan tāpēc, ka jumti nav laikus tīrīti.

Pieteikto atlīdzības gadījumu vidū ir pieteikums par zaudējumiem transportlīdzeklim, ko radījis no jumta nokritis sniega un ledus gabals. Tāpat fiksēti gadījumi, kad no sniega segas smaguma lūzis koks, radot bojājumus ne tikai tuvumā esošai automašīnai, bet arī ēkai.

«Balta» saņēmusi atlīdzības pieteikumu par nelaimes gadījumu, kad persona cietusi būvniecības pagaidu tuneļa griestu ielūšanas rezultātā. Arī šoreiz nelaimes cēlonis bijusi lielā sniega kārta, kas sakrājusies uz būvniecības pagaidu tuneļa jumta.

Uzņēmuma dati liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā par krītošu lāsteku un sniega blāķu radītajiem zaudējumiem trešo personu īpašumam atlīdzībās kopumā izmaksāti 30 000 latu.

Kā skaidro apdrošinātāji, bojājumus trešo personu īpašumam var nodarīt ne tikai krītošs sniegs, lāstekas vai ledus un biezā sniega sega, bet arī krītoši ēku fasādes elementi, piemēram, notekcaurules. Fasādes elementi, neizturot sniega svaru, atdalās no ēkas un krītot sabojā ne tikai pašu fasādi, bet arī automašīnas, kas tajā brīdī novietotas pie ēkas. Biezā sniega sega uz ēku jumtiem ne tikai apdraud gājējus un transportlīdzekļus, bet arī veicina jumtu tecēšanu, radot bojājumus ēkām un īrnieku īpašumam.

Pašlaik Latvijā nav neviena normatīvā akta, kas regulētu to, cik bieži un kādos gadījumos namu apsaimniekotājiem jātīra jumti, lai izvairītos no sniega un ledus blāķu vai lāsteku krišanas no jumtiem. Uz namu apsaimniekotājiem attiecas Ministru kabineta noteikumi «Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi», kas nosaka ziemas periodā papildus regulāri veicamos teritorijas sakopšanas darbus, lai nepieļautu sniega un ledus krišanu no ēkas jumta, dzegām, ūdens notekcaurulēm, lodžijām un balkoniem, kā arī bīstamu vietu norobežošanu gājēju un transportlīdzekļu drošībai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu