IZM izsludina konkursu par augstskolu akreditācijas institūciju (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) trīs mēnešus pēc valdības lēmuma pieņemšanas šodien izsludinājusi atklātu konkursu, lai izvēlētos institūciju, kura veiks augstskolu akreditāciju, aģentūrai LETA pavēstīja ministrijā.

Iesniegumu dalībai konkursā var iesniegt līdz 2013.gada 15.janvārim.

Konkursā iecerēts izvēlēties institūciju, kura organizēs studiju programmu licencēšanu un augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Ministra padomnieks Reinis Tukišs aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka vienlaikus IZM strādās ar septiņām Eiropas Kvalitātes reģistrā reģistrētām (EQAR) aģentūrām, kas atsaucās IZM izsūtītajam aicinājumam.

EQAR aģentūras, ar kurām IZM vēlas sadarboties, ir «Agency for Quality Assurance through Accreditation of Study» Vācijā, «Agency for Science and Higher Education» Horvātijā, «Evaluation Agency Baden-Württemberg» Vācijā, «The Foundation for International Business Administration Accreditation» Vācijā, «ZEvA -Central Evaluation and Accreditation Agency» Vācijā, «The Romanian Agency for Quality Assurance in Higher Education (ARACIS)» Rumānijā un «PKA - Polish Accreditation Committee» Polijā.

Noslēdzot deleģēšanas līgumu par projekta īstenošanu, konkursā uzvarējusī institūcija iegūs tiesības organizēt augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu un studiju programmu licencēšanu atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem un deleģēšanas līgumam. Konkursa nolikumā IZM paredzējusi, ka akreditācijas organizētājam Rīgā ir jāizveido filiāle un tā jāpārreģistrē Latvijas valsts īpašumā pēc trīs darbības gadiem. Tādējādi Latvijas valsts iegūs savu aģentūru, ko reģistrēt EQAR.

2013.gada budžetā pirmajam akreditācijas gadam ir paredzēts 151 000 latu finansējums, lai augstskolām pirmā akreditācija būtu bezmaksas. IZM sagaida aptuveni 249 iesniegumus.

Pirmā posma akreditācija ir jāveic līdz nākamā gada 1.martam un, tā kā visas programmas ir novērtētas, studiju virzienu akreditācijai esot nepieciešams pusotrs mēnesis. Tas nozīmē, ka studiju virzienu akreditācija jāuzsāk ne vēlāk kā 2013.gada 15.janvārī.

Saskaņā ar Augstskolu likuma Pārejas noteikumu 31.punktu studiju virzienu akreditācija līdz nākamā gada martam ir jāveic studiju virzienos izglītība, humanitārās zinātnes un māksla, sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības, bet līdz 15.maijam akreditācija ir jāveic studiju programmu virzieniem dabaszinātnes, matemātika un informācijas tehnoloģijas, inženierzinātnes, ražošana un būvniecība, lauksaimniecība. Savukārt līdz jūnija beigām jāveic akreditācija studiju programmu virzienos veselības aprūpe un sociālā labklājība, pakalpojumi.

25.septembrī valdībā tika apstiprināti Ministru kabineta noteikumi «Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditācijas noteikumi». Noteikumi paredz, ka līdz šim īstenoto studiju programmu akreditāciju aizstās studiju virzienu akreditācija un lēmumu par studiju virziena akreditāciju pieņems Studiju akreditācijas komisija. Noteikumu mērķis ir noteikt studiju virzienu akreditācijas un ārpuskārtas akreditācijas kārtību ar skaidriem kritērijiem un metodiku, ko izmantos akreditācijas komisija, vērtējot 29 noteiktos studiju virzienus. Tāpat noteikumi regulēs augstskolu un koledžu akreditācijas kārtību.

IZM, balstoties uz Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» rezultātiem, secinājusi, ka valsts nekvalitatīvām studiju programmām tērē ievērojamus valsts budžeta līdzekļus. Jaunie akreditācijas noteikumi nepieļaus nekvalitatīvu studiju programmu finansēšanu no valsts budžeta.

Ar noteikumiem tiek līdzsvarots akreditācijas komisijas sastāvs, iekļaujot komisijā vairāk darba devēju, kā arī noteiktajos gadījumos nozares politikas pārstāvjus. Tāpat tie paredz, ka turpmāk augstskolu un koledžu novērtēšanu organizēs IZM pilnvarotā institūcija, kas atbilst Eiropas kvalitātes standartiem un kuru izraudzīs atklātā konkursā.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu