Latvijas Banka laiž apgrozībā divas jubilejas monētas (111)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka ceturtdien laidīs apgrozībā jaunu jubilejas monētu - «Šūpuļa monētu», kā arī  latviešu literatūras klasiķim Rūdolfam Blaumanim veltītu jubilejas monētu, jo šis ir «Tālavas taurētāja», «Nāves ēnā» un «Skroderdienu Silmačos» autora 150. jubilejas gads.

Kā informē Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis, «Šūpuļa monētas» grafisko dizainu veidojusi Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas monētu kaltuvē UAB «Lietuvos monetų kalykla».

Bankas pārstāvis norāda: «Latvijā ir jauka tradīcija – aptuveni mēnesi pēc bērniņa nākšanas pasaulē iet raudzībās, doties iepazīties ar jaundzimušo: prieku par viņu tad dala radi un draugi, arī līdzgaitnieki darbos. Reizē ar laba vēlējumiem raudzībās mēdz nest arī dāvanu – mazulim vai vecākiem tūdaļ noderīgu lietu vai ko tādu, kas kalpos ilgākam atgādinājumam par priecīgo notikumu.»

«Jau nostiprinājusies tradīcija šūpuļsvētkos dāvināt kādu sudraba vai zelta monētu, liekot labklājīgas dzīves starta kapitāla simbolisku pamatu. «Šūpuļa monēta» ir Latvijas Bankas piedāvājums raudzību dāvanai,» norāda Grāvītis.

Monētas priekšpusē centrā ir bērns šūpulī, ko knābī tur putns, un puslokā uzraksts «Latvijas Republika», bet aizmugurē pelīte ar pūralādi, lejā – uzraksts «1 lats».

Savukārt Blaumanim veltītās monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta «Regia Autonomǎ Monetǎria Statului» (Rumānija) Eiropas Savienības dalībvalstu jubilejas un piemiņas monētu programmas «Eiropas sudraba programma» ietvaros.

«Rūdolfa Blaumaņa vispusīgais devums dramaturģijā, prozā un lirikā ir latviešu literatūras zelta fonds. Tajā iespaidīgi atainota latviešu lauku cilvēku dzīve, raksturi un domāšanas veids laikā, kad brieda un nostiprinājās latviešu nacionālā pašapziņa un veidojās nākamā valstiskuma pamati. Turklāt viņa darbi nav tikai latvietības vēsturiska fiksācija ar atskatu uz 19. un 20.gadsmita miju – daudzas viņa aplūkotās tēmas un problēmas vērojamas arī mūsdienās. Tos caurvij dziļi universālas harmonijas meklējumi, kas centrējas ap ģimenes ideālu un dzimto mājvietu un ko monētas mākslas formā tālāk tulkojuši arī tās autori,» norāda bankā.

Monētas priekšpusē koku ieskautas lauku mājas, kas balstās uz koka lapas, un augšā puslokā uzraksts «Latvijas Republika», bet apakšā – 1 lats. Monētas aizmugurē Rūdolfa Blaumaņa portrets un tā fonā – rakstnieka darbu nosaukumi, lejasdaļā uzraksts «Rūdolfs Blaumanis».

Abas jubilejas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētu maksimālā tirāža – 5,000 eksemplāru. Monētas būs iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Katras monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 32,92 lati.

Komentāri (111)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu