Tiesībsargs lūdz prokuratūru izvērtēt notikušo Jaunjelgavas vidusskolā (132)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Pamatojoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, Tiesībsarga birojā ir ierosināta pārbaudes lieta par bērna tiesību uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē pārkāpumu Jaunjelgavas vidusskolā, tiesībsargs lūdzis šo gadījumu izvērtēt arī Aizkraukles rajona prokuratūrai.

<strong><em> Nežēlība Jaunjelgavā: vecāki aizstāv vainīgo un nostājas pret skolu; risinājuma nav</em></strong>

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, pārbaudes lietas mērķis ir izvērtēt valstī izveidotā tiesību aizsardzības mehānisma darbības efektivitāti un atklāt iespējamus trūkumus tiesību aktos vai to piemērošanā.

Tiesībsargs Juris Jansons šodien Aizkraukles rajona prokuratūrai nosūtīja vēstuli ar lūgumu izvērtēt, vai Jaunjelgavas vidusskolas direktores Laumas Mīlīgas rīcībā, nenodrošinot bērna tiesības uz drošību izglītības iestādē un nekavējoties neziņojot tiesībsargājošām iestādēm par notikušo, nav saskatāmas Krimināllikuma 319.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma (valsts amatpersonas bezdarbība) pazīmes.

Viņš vēstulē skaidro, ka valsts amatpersonas pienākumu nepildīšana ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums.

Tāpat viņš arī aicina veikt pārbaudi, vai Valsts policija, izmeklējot nodarījumu, ir ievērojusi Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteikto ar bērna tiesību vai interešu nodrošināšanu saistīto lietu ārpuskārtas izskatīšanu.

Tiesībsargs lūdz arī sniegt informāciju, vai procesa virzītājs atbilstoši Kriminālprocesa likuma 373.panta ceturtajai daļai ir nosūtījis materiālus resoriskai pārbaudei jautājuma izlemšanai par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu.

Jau ziņots, ka aptuveni pirms mēneša Jaunjelgavas vidusskolā kāds skolnieks nežēlīgi piekāvis pirmklasnieku skolas tualetē, mazo skolēnu turot aiz rokām, kamēr viņam sists pa kailu kājstarpi. Aizdomas krīt uz kādu piektklasnieku.

TV3 raidījumā «Bez tabu» intervētie pauda bažas, ka lietas izmeklēšana vēl nav sākta. VP Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas priekšnieks Gatis Strazdiņš raidījumam uzsvēra, ka izmeklēšana netiek novilcināta. Tomēr vietējie iedzīvotāji pauda aizdomas, ka, iespējams, vainīgā zēna tēvam esot draudzīgas attiecības ar policijas priekšniecību, bet nepilngadīgo lietu inspektore sasirgusi un pēc slimības devusies atvaļinājumā. Cietušais zēns ārstējas mājās, viņam ir paaugstināta temperatūra, kā arī viņš jūtot sāpes. Savukārt agresīvais skolnieks turpina apmeklēt Jaunjelgavas vidusskolu, bet citu skolēnu vecāki ir nobažījušies par savu bērnu drošību un bērni baidoties iet uz tualeti, ziņoja «Bez tabu».

Tikmēr Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sagatavojusi vēstuli Jaunjelgavas vidusskolai un pilsētas pašvaldībai, kurā izteikts aizrādījums par novēlotu vēršanos tiesībsargājošajās institūcijās, lai ziņotu par kāda pirmklasnieka piekaušanu.

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veicis pārbaudi skolā. IKVD vadītāja Inita Juhņēviča sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka vēl notiek situācijas izvērtēšana, taču sākotnējie secinājumi liecina, ka šajā situācijā skola nav pārkāpusi normatīvos aktus. «Skola veda bērnu pie ārsta, nodrošināja pirmo palīdzību, bet mēs noteikti skolai uzdosim pilnveidot preventīvo darbu, lai mazinātu vardarbību un agresiju,» sacīja Juhņēviča.

Tāpat secināts, ka skolā nav sociālā pedagoga, kas šajā gadījumā izrādījies liels trūkums. Lai arī skolā ir psihologs, viņa darba efektivitāte izrādījusies nepietiekama, jo vardarbība skolā ir un šis neesot vienīgais gadījums. Skolai situācijas risināšanā uzdos arī iesaistīt pašvaldību un tās sociālo dienestu.

Savukārt par agresīvo bērnu skola ziņojusi policijai, tādēļ IKVD cer, ka policija atbilstoši kompetencei pieņems arī lēmumu par šī bērna pārkāpumu. «No mūsu puses, mēs varam informēt, ka atbilstoši likumam par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem šādam bērnam kā galējais soda mērs ar tiesas lēmumu var tikt piemērota ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē,» teica dienesta vadītāja.

IKVD ieteikšot pašvaldībai izvērtēt iespējas šim bērnam nodrošināt vismaz sociālās korekcijas programmu šajā vai kādā citā izglītības iestādē. «Pilnīgi viennozīmīgi šāds bērns nevar mācīties parastajā programmā kopā ar citiem bērniem, līdz ar to viņam ir nepieciešams meklēt citus risinājumus, lai viņš neapdraudētu citu bērnu drošību un veselību,» uzsver Juhņēviča. Ja vecāki nesadarbojas, jautājuma risināšanā esot jāiesaista pašvaldība, kurai ir tiesības ar administratīvām metodēm piespiest vecākus sadarboties un pieņemt attiecīgus lēmumus.

«Latvijas Vecāku foruma» dalīborganizācijas - biedrība «Izglītība un atbalsts Latvijas ģimenēm» un biedrība «Vecāki par izglītību» ir satraukusies par neseno vardarbīgo gadījumu Jaunjelgavas vidusskolā un atklātā vēstulē aicina tiesībsargu un vairākas ministrijas to izvērtēt un rīkoties, aģentūru LETA informēja organizācijas pārstāvji.

Paužot savu satraukumu par notikušo Jaunjelgavas vidusskolā organizācijas vērsušās pie tiesībsarga Jura Jansona, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas ar aicinājumu izvērtēt notikušo, lai noskaidrotu, vai tiek darīts viss nepieciešamais bērna interesēs, kā arī izvērtētu iesaistīto pušu rīcību un atbildību.

Komentāri (132)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu