Vjačeslavs Dombrovskis RP rezultātu Rīgā dēvē kā nepatīkamu (29)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Reformu partijas (RP) rezultāts Rīgā ir nepatīkams, taču nav pamata runāt, ka tas varētu izraisīt partijas vai Saeimas frakcijas šķelšanos, aģentūrai LETA apgalvoja viens no RP līderiem, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Tā viņš atbildēja uz jautājumu, vai vēlēšanu rezultāti neliks šķelties RP vai tās Saeimas frakcijai.

Dombrovskis vēlēšanu rezultātus Rīgā nodēvēja par nepatīkamiem, taču atbilstošiem iepriekš zināmajiem reitingiem. Rezultāti neesot pārāk liels pārsteigums, un politiskais spēks, kopš tā reitingi noslīdēja zem 5%, visu laiku strādājis, analizējot pieļautās kļūdas, nepilnības un trūkumus.

Lai gūtu labākus rezultātus, esot nepieciešams laiks, kā arī jākoncentrējas uz veicamajiem darbiem. Vaicāts, vai vēlēšanu rezultāti neliecina par kardinālāku izmaiņu nepieciešamību partijā, politiķis atbildēja, ka partijai tagad nevajadzētu pārorientēties uz tādām darbībām, kas pievērstu vēlētāju uzmanību ar kādiem skandāliem.

Dombrovskis norādīja, ka Rīgā RP nebija pie varas, tāpēc, no vienas puses, bijis objektīvi grūti parādīt savus labos darbus. Jautājums esot, ko politiskais spēks varēs parādīt uz Saeimas vēlēšanām.

«Pirmo reizi startējot pašvaldību vēlēšanās, Reformu partija ir ieguvusi savu pārstāvniecību reģionos. Vairāk nekā 52 deputāti ap 20 pašvaldībās ir cienījams rezultāts,» paziņojumā medijiem norāda Dombrovskis.

«Protams, Rīgas rezultāts visām valdības partijām nav iepriecinošs. Koalīcijas partneriem tagad būtu jāizvērtē līdz šim padarītais un esošā sadarbība valdības ietvaros un jāizdara secinājumi par koalīcijas sadarbību - vai tā turpināsies tāpat kā līdz šim, savstarpēji apkarojot viens otru un nespējot pildīt panāktās vienošanās, vai arī esošās valdības koalīcijas partneri tomēr būtiski uzlabos savu spēju sadarboties mūsu valsts izaugsmes labā un Latvijas iedzīvotāju interesēs,» uzsver Dombrovskis.

Kurzemē Reformu partija ir guvusi ļoti labus rezultātus Liepājā, kur ir iegūts vairāk nekā 30% iedzīvotāju atbalsts un ievēlēti pieci deputāti, Ventspilī ir ievēlēti divi deputāti, pa vienam deputātam ir Saldus un Talsu domēs.

Zemgales novadā Reformu partiju pārstāvēs 25 deputāti. Tai skaitā ir absolūta uzvara Koknesē, kur ir ievēlēti desmit deputāti, Aucē četri, Krustpils novadā trīs, pa diviem Reformu partijas deputātiem ir ievēlēti Bauskā, Ozolniekos un Kandavā, Reformu partijas deputāti ir ievēlēti arī vēl vairākās Zemgales pašvaldībās.

Vidzemē Limbažos un Babītē ir ievēlēti pa diviem deputātiem, Reformu partijas deputāti ir ievēlēti arī Ropažos un Kocēnos.

Latgales pašvaldībā ir ievēlēti 12 Reformu partijas deputāti. Riebiņu novadā ir vairākums ar pieciem deputātiem, trīs deputāti Preiļos, divi Kārsavā, ievēlēts deputāts arī Līvānos, savukārt Rēzeknē ir ievēlēts apvienotais saraksts, kurā startējusi arī Reformu partija.

Zināmā mērā varam būt pateicīgi šai situācijai, kura ir iestājusies līdz ar 2013. gada 1. jūniju, jo diemžēl cilvēki, tai skaitā politiķi, pārsvarā mainās tikai tad, kad dzīve piespiež. Atļaušos apgalvot, ka vēlēšanu rezultāti Rīgā ir kā sarkanā lampiņa, kura ir iedegusies, lai mūs visus brīdinātu par tiem procesiem, kuri uzņem arvien straujākus apgriezienus, norāda Dombrovskis.

«Manuprāt, ir pienācis laiks sēsties pie apaļā galda un beidzot vienoties par to, ko un kā mēs darām mūsu valsts un iedzīvotāju nākotnes vārdā. Un, kad būsim vienojušies, tad tā arī konsekventi darīt,» viņš aicina.

Kā ziņots, līdz svētdienas dienas vidum vēlēšanu komisija pašvaldību vēlēšanās Rīgā saskaitījusi 87% nodoto balsu, saskaņā ar kurām Rīgas domes vēlēšanās uzvarējusi apvienība «Saskaņas centrs»/«Gods kalpot Rīgai» (SC/GKR), par kuru nobalsojuši 58% rīdzinieku, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamā informācija.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ir saņēmusi nepilnus 18% balsu, bet «Vienotība» 14% balsu. Par Latvijas Zaļo partiju (LZP) nobalsojuši 4% rīdzinieku.

Ar šādu sadalījumu SC/GKR varētu iegūt 39 vietas, nacionālā apvienība 12 un «Vienotība» deviņas vietas, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Patlaban saskaitītas 199 457 no 229 910 balsīm.

Par SC/GKR nobalsojis 116 851 vēlētājs, par VL-TB/LNNK - 35 567, bet par «Vienotību» - 28 147 rīdzinieki. Par Reformu partiju nobalsojuši 3127 rīdzinieki jeb 1,5% vēlētāju, un partija, visticamāk, nepārvarēs 5% barjeru.

Vēl nav apkopoti dati par aptuveni 30 000 nodotajām balsīm, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamā informācija.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu