Būvnieki noliedz atbildību par ugunsgrēka izcelšanos Rīgas pilī (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pilnsabiedrība «SBRE» kategoriski norobežojas no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos Rīgas pilī, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «SBRE» projekta direktors Didzis Putniņš.

Būvnieki apliecina, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Kā norāda Putniņš, sarunās ar valsts AS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) nav panākta konstruktīva vienošanās par samaksas kārtību par ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu apmaksu. Neraugoties uz to, pašlaik būvuzņēmējs turpina ugunsgrēka seku novēršanas darbus.

Būvuzņēmējs vērsies VNĪ ar oficiālu vēstuli, kurā paudis gatavību pārtraukt ugunsgrēka seku novēršanas darbus, kamēr netiks panākta skaidra vienošanās par darbu apmaksu. Ņemot vērā pēdējo dienu sliktos laika apstākļus un apzinoties, kādu kaitējumu nokrišņi var nodarīt kultūras mantojumam, «SBRE» pagaidām turpina neatliekamākos darbus.

«SBRE» uzsver, ka precīzu ugunsgrēka cēloni un ugunsgrēka vaininiekus būs iespējams konstatēt pēc rūpīgas izmeklēšanas, ko veic atbildīgās iestādes. Kamēr nav saņemts skaidrs un nepārprotams izmeklējošo iestāžu atzinums, publiska vainīgo meklēšana ir bezatbildīga. «Izsakām cerību, ka VNĪ ar šādu paziņojumu palīdzību necenšas izvairīties no atbildības par notikušo,» teikts būvnieku paziņojumā.

Kā ziņots, VNĪ uzdevusi pilnsabiedrībai «SBRE» turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem.

VNĪ pārtraukusi sarunu procedūru ar Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas ģenerāluzņēmēju pilnsabiedrību «SBRE» par būvobjektā notikušā ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu apmaksu 220 900 latu apmērā.

VNĪ informējusi būvniekus, ka atbilstoši savstarpēji noslēgtajam līgumam par Rīgas pils rekonstrukciju un restaurāciju, ugunsgrēka seku likvidēšana ir jāveic par «SBRE» vai apdrošinātāju līdzekļiem. Līdz ar to VNĪ pašlaik nav pamata veikt ugunsgrēka likvidēšanas darbu apmaksu par valsts līdzekļiem un sarunu procedūra ir pārtraucama.

Ņemot vērā no ekspertiem saņemto sākotnējo informāciju, VNĪ ir secinājusi, ka ugunsgrēks sācies būvobjekta teritorijā, kas uz rekonstrukcijas laiku saskaņā ar parakstīto līgumu bija nodots «SBRE» atbildībā. Tāpēc tika pieņemts lēmums par sarunu procedūras pārtraukšanu.

Starp VNĪ un «SBRE» noslēgtais Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas līgums paredz, ka par būvobjektu pilnībā atbild «SBRE», tādējādi ugunsnelaimes gadījumā būvuzņēmējs ir atbildīgs par tās seku likvidēšanu.

VNĪ ir uzdevusi «SBRE» Rīgas pils glābšanas un ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus turpināt pēc iepriekš saskaņotā plāna un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem. Saskaņā ar plānu pagaidu jumta konstrukciju izbūvi plānots pabeigt līdz augusta sākumam.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Policija sākusi kriminālprocesu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu