Pateicas par ieguldījumu kinoteātra «Splendid Palace» darbā vēstures veidošanā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aizsākot «Splendid Palace» 90 jubilejas pasākumus, šodien kinoteātra Versaļas zālē, piedaloties Rīgas vicemēram Andrim Amerikam un SIA «Rīgas nami» valdes priekšsēdētājai Vinetai Verikai, svinīgi tika godināti vairāki desmiti esošo un bijušo kino darbinieku, kas lielāko daļu sava darba mūža veltījuši kinoteātrim «Splendid Palace».

Visiem ilggadējajiem darbiniekiem tika veltīti sirsnīgi pateicības vārdi, pasniegti atzinības raksti par ieguldījumu kinoteātra vēstures veidošanā, kā arī dāvinātas Splendid Palace ZELTA privilēģiju kartes, kas dos iespēju turpmāk vienmēr kā Splendid Palace goda viesiem apmeklēt kino seansus un citus kinoteātra organizētos pasākumus bez maksas.

Šodien tika suminātas kinoteātra ilggadējās administratores Sarmīte Feldmane un Ilga Zemjatņina, kuru pārziņā savulaik bija nodota godpilnā, slaveno Rīgas kinostudiju filmu pirmizrāžu organizēšana. Tāpat tika sveikta arī kinoteātra direktores vietniece Ingrīda Lazdiņa un Terēzija Rubene, kura kinoteātri vadīja Latvijas Valsts atmodas laikā un neatkarības gados, viņas vietniece Velga Elkone, kinoteātra grāmatvede Maija Lībiete, kā arī arhitekti Viesturs Vilks un Dace Motte, kuri 1979.gadā vadīja toreizējā kinoteātra «Rīga» ēkas restaurācijas darbus.

Sirsnīgi sumināja arī kinoteātra bijušos un esošos kinomehāniķus, kas ilgus gadu tehnoloģiju dēļ bija ļoti smags, fiziski grūts darbs. Kā zināms, līdz pat 2005.gadam filmas bija tikai uz 35 mm lentēm un tās glabājās īpašās bundžās. «Tonnām bundžu ir pārceļojuši no zāles uz zāli, no rokas rokā un tūkstošiem kilometru lentas ir pārtītas ar viņu rokām kino projekcijas telpās. Daudziem kinoteātris Splendid Palace» bija pirmā darbavieta un tajā ir nostrādāti ilgi jo ilgi gadi», šodien tika uzsvērts, piesakot Ainu Bērziņu, Ilgu Dzilnavu, Valentīnu Jakubovsku, Nadju Ļitvihu, Valdi Vitkovski un Laumu Litviņeko, Valdi Dimantu, Zigurdu Upenieku, Regīnu Pavlovsku un Ansi Cauni. Tāpat tika sveiktas arī kinoteātra agrākās biļešu kontrolieres Irēna Kraule, Raisa Kolosova, Brigita Galsone, Indra Dišteina, Baiba Puriņa un Dace Alksne.

Pateicība par ieguldījumu kinoteātra darbā tika izteikta arī kinoteātra unikālo zīmēto afišu autoram Artim Koknēvičam, kurš savu arodu mantojumā saņēmis no sava tēva Kārļa Koknēviča. No 2010. gada afišas gan diemžēl vairs netiek zīmētas, jo straujā tehnoloģiju attīstība un informācijas pārbagātība darījusi savu, tomēr jau oktobrī, kinoteātra 90.gadu jubilejas mēnesī, daļa no Arta Koknēviča darbiem, kas saglabājušies kinoteātra arhīvos, atkal būs apskatāmi izstādē pie kinoteātra ieejas.

Šodien tika sveiktas arī kinoteātra leģendārās pagrabstāva kafejnīcas darbinieces Zigrīda Skurba, Laima Volmane un Violeta Kalniņa, kā arī kino ēkas galdnieks Visvaldis Cepurnieks.

«Splendid Palace dvēsele un saturs ir cilvēki, kas te strādājuši un strādā. Pateicoties viņu pašaizliedzīgam darbam, kinoteātris ir spējis augt, attīstīties, saglabāt savu unikalitāti un pašu galveno - skatītāju mīlestību», šodien klātesošajiem teica uzņēmuma «Rīgas nami» valdes priekšsēdētāja Vineta Verika. «Tieši kinoteātra sirsnīgās administratores, kinomehāniķi, kasieres un biļešu kontrolieres, tehniskie darbinieki, arhitekti, kinoteātra «Rīga» kafejnīcas darbinieces ir cilvēki, kuru atmiņas glabā kinoteātra patieso, vēl nenoslīpēto vēsturi. Mūsu uzdevums ir to uzklausīt un saglabāt», tā V.Verika.

Kino Splendid Palace ir vecākais joprojām darbojošais kinoteātris Baltijas valstīs, kas savulaik bija pirmais Ziemeļeiropā, kurā tika izrādītas skaņu filmas. Neskatoties uz tehnoloģiju attīstību un vairākkārt mainīto nosaukumu, 1923.gadā celtā kino ēka arī līdz mūsdienām spējusi saglabāt savu tā laika vēsturisko izskatu un šarmu.

Šodien Splendid Palace programmā ir gan kvalitatīvs autorkino, gan Latvijas nacionālais kino, gan art house filmas no Eiropas un citiem pasaules reģioniem, kas guvušas atzinību dažādos pasaules kinofestivālos. Tāpat kinoteātra repertuāru regulāri papildina kinofestivālu programmas, kinolektoriji un dažādu kino klubu seansi. Kopš 1994. gada kino Splendid Palace ir uzņemts Eiropas kino asociācijā «Europa Cinemas» un kopš 2007. gada – mākslas kinoteātru asociācijā «Art Cinema» CICAE.

Kopš 2006. gada kinoteātra ēka, saskaņā ar Rīgas domes lēmumu, ir nodota pārvaldīšanā uzņēmumam «Rīgas nami», savukārt no 2009.gada SIA «Rīgas nami» rūpējas ne tikai par cēlās ēkas apsaimniekošanu un uzturēšanu, bet arī kultūras funkcijas un satura nodrošināšanu tajā.

Š.g. 25.oktobrī kinoteātris atzīmēs savu 90.jubileju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu