Kā politiķi komentē iespējamo Kasparova uzņemšanu Latvijas pilsonībā (154)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Saeimas frakciju pārstāvjiem pagaidām ir atturīga nostāja par bijušā pasaules šaha čempiona, tagadējā Krievijas opozīcijas aktīvista Garija Kasparova lūgumu uzņemt viņu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā, liecina aģentūras BNS aptauja.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters komentēja, ka pašlaik viņš neredzot sakarību, kādēļ Kasparovam būtu jāpiešķir Latvijas pilsonība, balstoties uz īpašiem nopelniem Latvijas labā. Uz to norādīja arī «Vienotības» frakcijas pārstāvis Ainārs Latkovskis. Skaidru nostāju par Kasparova uzņemšanu pilsonībā nesteidzās paust arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis bija piesardzīgi optimistisks. «No vienas puses, viņš ir pasaules mēroga zvaigzne, Kremļa oponents un aktīvs šaha spēles prasmju mācīšanas proponētājs pasaulē, bet to grūti traktēt kā ieguldījumu Latvijas labā. Jācer, ka iesnieguma idejas autoriem izdosies noformulēt pilsonības likumā prasītos argumentus,» pauda Zaķis.

Pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvis Klāvs Olšteins norādīja, ka par Kasparova uzņemšanas pilsonībā atbalstīšanu vēl runās frakcijā. Savukārt Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis sacīja, ka apvienībā būs brīvs balsojums. «Personīgi es sliecos neatbalstīt, jo nav nopelnu Latvijai un arī uzskati bijuši nedraudzīgi,» uzskata Cilinskis.

Deputāti Kasparova vēstuli bija saņēmuši tikai otrdien un vēl nebija paspējuši ar to detalizēti iepazīties.

Jau ziņots, ka Kasparovs vērsies pie «Vienotības», Nacionālās apvienības, Reformu partijas un Zaļo un zemnieku savienības frakciju pārstāvjiem, kā arī neatkarīgajiem deputātiem. «Saskaņas centra» adresātu vidū nav, liecina vēstule, kas nonākusi arī aģentūras BNS rīcībā.

Pilsonības likums paredz iespēju ar Saeimas balsojumu piešķirt pilsonību personai par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Uz to atsaucas Kasparovs, lūdzot piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā, saglabājot arī esošo Krievijas pilsonību.

Kasparovs vēstulē pauž, ka viņa dzīve kopš jaunības dienām ir saistīta ar Latviju, kur viņš 70.gados guvis nozīmīgas uzvaras šahā. Viņa dēla Vadima māte ir Latvijas pilsone, un dēlam ir uzturēšanās atļauja Latvijā, viņš regulāri apmeklējot Rīgu.

Kasparovs pauž, ka cieņpilna attieksme pret cilvēkiem un cilvēka tiesībām pieder pie Latvijas demokrātijas pastāvīgajām vērtībām. Katrs Latvijas cilvēks ir tiesīgs brīvi izteikt savu viedokli, piedalīties politikas procesā, nebaidoties tikt pretlikumīgi vajāts. Viņš kā Latvijas pilsonis varētu arī dot lielu ieguldījumu valstij skolēnu un studentu izglītības programmu jomā, kuras organizē fonds «Kasparov chess foundation».

Komentāri (154)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu