Kasparovs lūdzis piešķirt Latvijas pilsonību «īpašo attiecību» dēļ (48)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS-Scanpix

Pasaules šaha čempions un Krievijas demokrātiskās opozīcijas aktīvists Garijs Kasparovs otrdien atzina, ka viens no iemesliem, kāpēc lūdzis piešķirt viņam Latvijas pilsonību, ir tas, ka viņam ar Latviju izveidojušās «īpašas attiecības».

«Mūsdienu Latvija ir stabila demokrātiska valsts, kas veiksmīgi pārvarējusi totalitārā režīma sekas un ir integrējusies Eiropas tautu ģimenē, par kuras daļu, es ceru, tuvākajā vēsturiskajā perspektīvā varēs kļūt arī Krievija,» paziņojumā otrdien savā oficiālajā tīmekļa vietnē skaidro Kasparovs.

«Man kā Krievijas demokrātiskās kustības dalībniekam, kurš 1990. un 1991.gadā konsekventi iestājās par Baltijas valstu neatkarību, ir īpaši patīkami vērot Latvijas šodienas panākumus,» atzīst Kasparovs.

Tā nav nejaušība, ka viņš ar lūgumu piešķirt pilsonību vērsies tieši pie Latvijas varasiestādēm, norāda šaha čempions, uzsverot ka viņu ar Latviju «īpašas attiecības» saista vairāku gadu garumā.

Kasparovs skaidro, ka dalība un uzvaras bērnu un jaunatnes šaha turnīros Rīgā, «kur bija brīnišķīga šaha skola», sekmējusi viņa kā šahista izveidošanos, kā arī atstājušas spilgtas atmiņas visai dzīvei.

«Turklāt īpašu lomu manā attieksmē pret Latviju ir spēlējuši manas ģimenes dzīves apstākļi,» norāda Kasparovs. «Mana bijusī sieva ir Latvijas pilsone, bet dēlam ir uzturēšanās atļauja, un viņš regulāri mēdz būt Rīgā.»

Kasparovs gan arī atzīst, ka primārais iemesls, kāpēc viņš grib iegūt Latvijas pilsonību, ir vēlēšanās nodrošināt pārvietošanās brīvību, kas viņam īpaši svarīgi ir laikā, kad viņš kandidē uz starptautiskās šaha organizācijas FIDE prezidenta amatu.

«Apstākļos, kad mans galvenais sāncensis ir bijušais Kalmikijas prezidents Kirsans Iļumžinovs - cilvēks, kurš federāciju vada jau divdesmito gadu un kuram ir Krievijas pašreizējās varas atbalsts -, es nevaru nodot savas pārvietošanās brīvības jautājumu Putina Ārlietu ministrijas rokās,» norāda Kasparovs.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu