Iedzīvotāji uzskata, ka darbam EP piemērotākie ir Kalniete un Lembergs (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Darbam Eiropas Parlamentā (EP) piemērotākie Latvijas politiķi ir pašreizējā EP deputāte Sandra Kalniete, kura arī šā gada vēlēšanās būs «Vienotības» saraksta līdere, un Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš publiski interesi par kandidēšanu EP vēlēšanās nav izrādījis.

Kā vēsta «Neatkarīgā», atsaucoties uz SKDS pētījumu, Kalnieti par piemērotu darbam EP uzskata 49,9% aptaujāto, bet Lembergu - 49,5%, tomēr viņam ir arī viens no augstākajiem negatīvajiem novērtējumiem - viņu par nepiemērotu darbam EP uzskata 34,3% aptaujāto.

Kalniete, Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) un Krišjānis Kariņš (V) ir tie politiķi, kuri ar savu līdzšinējo darbu EP ir mācējuši visspilgtāk pierādīt piemērotību Latvijas interešu aizstāvībai. Tiesa, tikpat lielu uzticību vēlētāji būtu gatavi izrādīt arī Lembergam, aizsardzības ministram Artim Pabrikam (V), kuram ir ticis prognozēts otrais numurs «Vienotības» sarakstā, un žurnālistam Andrejam Mamikinam, kura vārds arī ticis locīts EP vēlēšanu kontekstā.

Kalnieti par piemērotu EP deputātes amatam atzinuši 49,9% aptaujāto. Nākamie novērtētākie ir Zīle - 37,3%, Kariņš - 33,7% un Inese Vaidere - 31,7%. Vērtējuma skalas vidusdaļā atrodas kādreizējais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) ar 24,3% respondentu atbalstu, savukārt kreisā flanga pārstāvji Tatjana Ždanoka un Alfrēds Rubiks spējuši izpelnīties tikai attiecīgi 23,8 un 21% vēlētāju atzinību. Saskaņā ar SKDS aptauju visvājāk ar līdzšinējo darbu Briselē sevi ir apliecinājuši kādreizējais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) (14,7%) un kādreizējais «Saskaņas centra» pārstāvis Aleksandrs Mirskis (17,3%).

Aptauja liecina, ka pašreizējiem eiroparlamentāriešiem par vietām EP nāksies krietni pacīnīties ar jaunpienācējiem. Vēlētāji uzskata, ka ne mazāk veiksmīgi par Kalnieti Latviju Briselē varētu pārstāvēt arī Lembergs (49,5%), aizsardzības ministrs Pabriks (32,4%), tāpat arī žurnālists Mamikins (24,9%) un «Saskaņas centra» Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs (20,5%). Tieši Klementjevs tiek saukts par potenciālo SC lokomotīvi Eiroparlamenta vēlēšanās, jo sadarbību ar Rubiku SC ir noraidījis.

Tikmēr balsotāju uzticību pagaidām nav izdevies iekarot Zaļo un zemnieku savienības pārstāvei Ivetai Grigulei, kura jau vairākus mēnešus pati sevi aktīvi popularizē kā patieso Latvijas patrioti, raksta laikraksts. Neraugoties uz reklāmu un publikāciju gūzmu, Griguli par piemērotu darbam Briselē atzīst tikai 10,6% respondentu, savukārt viņas partijas biedri Andris Bērziņš un Kārlis Seržants pat bez reklāmas ir uzrādījuši krietni labāku rezultātu - attiecīgi 18,5 un 16,3%. Salīdzinoši ne īpaši augsts ir arī VL-TB/LNNK saraksta otrā numura Baibas Brokas novērtējums - viņu par piemērotu darbam EP nosaukuši 15% aptaujāto.

No politiķiem, kurus iedzīvotāji negribētu redzēt EP, līderis ir Godmanis - 57,7%, Rubiks - 56,9%, Ždanoka - 53,2%, Šadurskis - 36% - un Lembergs - 34,3%.

24.maijā Latvijā notiks EP vēlēšanas. Šobrīd mūsu valsti Eiropas Savienības centrālajā aparātā pārstāv deviņi parlamentārieši, taču reorganizāciju rezultātā nākamajiem pieciem gadiem Latvijai tiks atvēlēti tikai astoņi krēsli Briselē. Kā atzīmē laikraksts, došanās uz Briseli katram Latvijas politiķim ir milzīgs karjeras lēciens, kā arī nenovērtējams materiālais atspaids. Sasniedzot Latvijas politiskās arēnas augstāko punktu - Saeimu vai valdību -, deputāta makā ik mēnesi ieripo vien nedaudz vairāk kā 1200 lati, savukārt ikviens ierindas Briseles deputāts katru mēnesi saņem 8000 eiro atalgojumu, kā arī apmaksātus komandējumus, reprezentācijas izdevumus u.tml.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu