Kemerons: Skotijas aiziešana iedragās mūsu ietekmi pasaulē (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons emocionālā uzrunā piektdien vērsies pie Skotijas iedzīvotājiem, brīdinot, ka balsojums par neatkarību apdraudēs Apvienotās Karalistes ietekmi pasaulē un iedragās tās finansiālo un politisko stabilitāti.

«Bez Skotijas mēs tiksim dziļi piezemēti,» uzrunājot auditoriju Londonas velodromā, atzina Kemerons. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka cīnīsies ar visiem viņa rīcībā esošajiem līdzekļiem par valsts vienotības saglabāšanu.

«Kopā mēs ieguvām vietu ANO Drošības padomē, patiesu ietekmi NATO un Eiropā un godu rīkot tādus pasākumus kā G8 [samitus]. Nepieļaujiet kļūdu! Kā Apvienotajai Karalistei politiski, militāri diplomātiski un arī kulturāli mūsu nozīme ir lielāka,» uzsvēra britu premjers. «Ja mēs zaudēsim Skotiju, ja Apvienotā Karaliste mainīsies, mēs paši iznīcināsim savu reputāciju.»

«Mēs gluži vienkārši esam stiprāki kā lielāks veidojums,» piebilda Kemerons. «Šī stabilitāte ir ļoti pievilcīga investoriem. Pagājušajā gadā mēs bijām iecienītākais tiešo ārvalstu investīciju galamērķis Eiropā. Tas ir mūsu stabilitātes apliecinājuma zīmogs. Un es nevēlētos to apdraudēt.»

Viņš arī norādīja, ka saglabāt monetāro ūniju ar neatkarīgo Skotiju būs ārkārtīgi grūti.

Kā ziņots, 18.septembrī paredzēts referendums par Skotijas neatkarību. Analītiķi norāda, ka gadījumā, ja vairums Skotijas iedzīvotāju atbalstīs neatkarību, apšaubāma ir šobrīd Skotijā bāzētās Lielbritānijas kodolzemūdeņu flotes nākotne. Tas varētu arī iedragāt Londonas pretenzijas uz ANO Drošības padomes pastāvīgā locekļa statusa saglabāšanu, kā arī mazināt tās ietekmi Eiropas Savienībā (ES).

Kemeronam tuvās aprindas arī atzīst, ka viņš nevēlas ieiet vēsturē kā premjerministrs, kurš zaudējis Skotiju. Tajā pašā laikā viņa īstenotā labējā politika apgrūtina viņa mēģinājumus skotus pārliecināt, jo tie parasti politikā ir kreisāk orientēti nekā angļi.

Tikmēr aptaujas liecina, ka gadījumā, ja referendums notiktu šodien, skoti neatkarību noraidītu, jo šobrīd tikai aptuveni trešdaļa respondentu vēlas atdalīšanos no Lielbritānijas. Tomēr joprojām ir liels skaits neizlēmušo, un Kemerons atzina, ka balsojuma iznākumu atliek vienīgi zīlēt.

«Gadsimtu vēsture likta uz spēles. Pār Apvienotās Karalistes nākotni karājas jautājuma zīme. Rezultāts nedrīkst raisīt pašapmierinātību,» uzsvēra premjers.

Tajā pašā laikā Anglijas un Velsas iedzīvotāji, kā to liecina šomēnes publiskotie aptaujas rezultāti, vēlas, lai Skotija paliktu Lielbritānijas sastāvā. Arī Kemerons aicināja angļus, velsiešus un ļaudis Ziemeļīrijā mudināt skotus «palikt».

Tikmēr Skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds, kas iestājas par Skotijas neatkarību, jau nosodījis Kemeronu, jo tas ar šādu runu uzstājies Londonā, nevis Edinburgā, un izaicinājis britu premjeru uz debatēm, no kā Kemerons līdz šim ir atteicies.

«Nedomāju, ka šis ir premjerministrs, kurš runā Lielbritānijas vārdā. Nedomāju, ka viņš runā Anglijas vārdā. Manuprāt, viņš runā tās Vestminsteras elites vārdā, kas pilnībā ir atsvešinājusies no realitātes,» intervijā BBC televīzijai norādīja Salmonds.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu