Neizlēmība elektrības tarifu jautājumā liecina par «kādu spēku varenu spiedienu» (381)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas premjerministres Laimdotas Straujumas (V) neizlēmība elektroenerģijas tarifu palielināšanas jautājumā liecina, ka tiek izdarīts «kādu spēku varens spiediens», uzskata ekonomikas doktors, profesors, AS «Dzintars» valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs.

Gerčikovs paudis, ka tarifu palielināšana nav saistīta ar elektroenerģijas tirgus liberalizāciju. Viņš norāda, ka to atzinis arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), kā arī citas atbildīgās personas, to vidū arī AS «Latvenergo» vadība. Tā ir tieša «Latvenergo» tarifu paaugstināšana par 3,8 reizēm.

Tādējādi var secināt, ka konkurences nav un nevar būt, jo šī tarifu paaugstināšana caur «Latvenergo» valsts budžetā ienesīs aptuveni 50 miljonus eiro.

«Par kādu liberalizāciju un konkurenci šeit var runāt? Šādā situācijā valdība rada valstī absolūti neefektīvu sistēmu. Par to maksājam mēs - bizness un iedzīvotāji. Neviens ministrs nav analizējis AS «Latvenergo» un AS «Sadales tīkls» darba efektivitāti, kā redzam, to arī negatavojas to darīt. Kas var būt vienkāršāk - aptīrīt, jo savākt naudu no patērētājiem ir tik viegli. Kad beidzot sabiedrība pamodīsies un sāks prasīt no varas? Patiesi - pārdrošo ierēdņu valsts,» teic uzņēmējs.

Kā ziņots, Straujuma tomēr neredz pamatu elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšanai līdz nākamā gada sākumam.

«Šobrīd mainīt pieņemto lēmumu par tirgus atvēršanu, es neredzu īsti pamatu. Vienkārši tāpēc, ka «Latvenergo» informēja, ka tāpat nāks ar priekšlikumu paaugstināt tarifus,» pirmdien viņa sacīja žurnālistiem.

Straujuma ar «Latvenergo» pārstāvjiem un finanšu ministru Andri Vilku («Vienotība») sprieduši par iespējamo kompensāciju mehānismu maznodrošinātajiem pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas, kas vēl jāsaskaņo ar Latvijas Pašvaldību savienību. Valdības vadītāja otrdien iespējamos kompensāciju veidus pārrunās arī ar labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS).

«Mēs strādājam šobrīd tajā virzienā, ka meklējam papildu līdzekļus papildus kompensāciju mehānismiem,» viņa sacīja.

Jau vēstīts, ka Straujuma iepriekš prasīja izvērtēt elektroenerģijas tirgus atvēršanas termiņus, kas paredzēta 1.aprīlī un tā iespējamo atlikšanu līdz nākamā gada sākumam.

Komentāri (381)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu