Ministrs: Mēs nezinājām, ka elektrības cenu kāpums būs tik liels (565)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Elektrības sadārdzinājums varētu palielināt dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaitu līdz 200 tūkstošiem, intervijā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» izteicās labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Pērn visa gada laikā šo pabalstu saņēma 158 490 iedzīvotāju.

Augulis sacīja, ka neviens neesot gaidījis, ka cenas kāpums par elektrību pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas pilnībā būs tik liels.

«Neviens negaidīja un faktiski mēs nezinājām, it sevišķi Saeimā esot, ka cenu kāpums būs tik liels, nevis kā sākotnēji iepriekšējais ministrs teica, ka tas būs tāds niecīgs pieaugums,» teica Augulis.

Viņš stāstīja, ka valsts daļēji līdzfinansēs pašvaldībām dzīvokļa pabalstu izmaksu. Sākotnēji domāts, ka tie būs 15% no izmaksātā dzīvokļa pabalstu apjoma, bet tagad nolemts, ka tas būs par maz un šo slieksni palielinās līdz 20%.

«Faktiski šie 15% šobrīd izskatās jau, ka būs par maz, ka mums ir nepieciešams iet vismaz uz 20% līdzfinansējumu dzīvokļu pabalstiem pašvaldībām, lai pašvaldībām tad no sava budžeta šie 20% varētu atbrīvoties un viņi varētu vēl, iespējams, segt citas iedzīvotāju kategorijas, uz vietas redzēt, kuram palīdzība vairāk vajadzīga,» stāstīja Augulis.

Ministrs teica, ka reālo skaitu, cik cilvēkiem būs vajadzīga palīdzība, visdrīzāk varēs redzēt vasaras vidū, bet «tas varētu vairāk par 200 tūkstošiem noteikti».

«Latvenergo» prognozē, ka rēķini par elektrību pieaugs apmēram par pieciem eiro vienam iedzīvotājam mēnesī.

«Manuprāt, tā ir pietiekoši liela summa redzot to, kādi ir dzīves līmeņi, ienākumi mājsaimniecībām, tām pašām daudzbērnu ģimenēm, nepilnām ģimenēm vai vientuļiem pensionāriem Domāju, ka tas ir būtisks pieaugums, līdz ar to valstij ir jādomā šobrīd, kā vismaz tās summas apmērā palīdzēt,» sacīja Augulis.

Elektroenerģijas tirgu pilnībā plānots atvērt 1.aprīlī, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības.

Komentāri (565)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu