Jaunai pļaujmašīnai pa pēdām (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas foto

Pamazām jāķeras klāt teju vai ikvienā mājsaimniecībā populārākajam sezonas darbam– mauriņa pļaušanai. Ja vecā tehnika savu laiku jau nokalpojusi, priekšā ir visai grūts darbs – no ražotāju bezgalīgā piedāvājuma izvēlēties sev piemērotāko. Ar ko sākt un kam pievērst lielāko uzmanību?

Katras piemājas saimniecības apstākļi ir ļoti individuāli, un, kas der vienam kaimiņam, otram var izrādīties nepiemērots. Jāņem vērā gan zāliena platība un reljefs, gan daudzi citi aspekti. Nelielam piemājas mauriņam derēs vienkāršāka un mazjaudīgāka ierīce. Savukārt lielai platībai nepieciešama nopietnāka tehnika ar kvalitatīvāk nostrādātām detaļām, kas var izturēt lielāku slodzi. Ja pļaujamā teritorija ir 2000 m2 un vairāk, drīzāk jāskatās mauriņa traktoru virzienā.

Ar elektrisko vai benzīna motoru

Mauriņa pļaujmašīnu iedalījums ir daudzveidīgs: elektriskās, akumulatora, ar degvielu darbināmās, kā arī stumjamās vai pašgājējas. Viens no parasto stumjamo pļaujmašīnu iedalījumiem ir pēc to dzinēja veida – ar elektrisko vai benzīna motoru. Elektrisko pļaujmašīnu plusi ir klusa darbība, kā arī vienkārša, lēta apkope un ekspluatācija. Ja neskaita pašu elementārāko apkopšanu pēc katras pļaušanas reizes, vienīgais nopietnais darbs ir naža asināšana. Būtiskākie mīnusi ir saistīti ar elektrības kabeli, kurš, pirmkārt, ierobežo pļāvēja darbības attālumu. Tas rada arī manevrēšanas grūtības un prasa lielāku drošības ievērošanu. Taču elektriskās pļaujmašīnas ir vieglākas, un darbs ar tām prasa mazāku fizisko piepūli.

Strādājot ar akumulatora pļaujmašīnu, jāņem vērā, ka akumulatora darbības laiks ir ierobežots. Pilnai akumulatora uzlādei parasti nepieciešams vairāk laika kā tā izlādei, tāpēc ieteicams iegādāties vēl vienu. Kamēr tiek izmantots viens, tikmēr otru var uzlikt lādēties. Pļaujmašīnām ar benzīna motoru nav tādas neērtības, taču ir jādomā par degvielu un dzinēja apkopi.

Elektriskās pļaujmašīnas, salīdzinot ar iekšdedzes dzinēju pļaujmašīnām, sver mazāk – tās ir divreiz vieglākas par tāda paša lieluma modeļiem, kas darbināmi ar benzīnu. Pļaujmašīna ar vadu ir visvieglākā. Akumulatora pļaujmašīna ir mazliet smagāka, pateicoties tieši akumulatoram. Elektrisko vai akumulatora pļaujmašīnu var izvēlēties, ja pļaujamā platība ir līdz 600 m2.

Pļaujmašīnu funkcijas

Viens no svarīgiem kritērijiem, lai izvēlētos piemērotāko mauriņa pļaujmašīnu vai traktoru, ir pļaušanas platums, kā arī nodrošinātās funkcijas. Trīs vispopulārākās funkcijas ir mulčēšana jeb smalcināšana, izmešana uz sāniem un savākšana. Salīdzinot ar izmešanu uz sāniem, mulčēšanas galvenā priekšrocība ir tā, ka nopļautā zāle netiek izsvaidīta uz nopļautā zālāja, bet gan iespiesta tajā. Mulčēšanai nepieciešams jaudīgāks dzinējs, jo zāles daudzkārtējai sagriešanai vajag vairāk enerģijas nekā vienkārši izmešanai. Vislabākais mulčēšanas rezultāts ir, pļaujot sausu un ne pārāk garu zāli. Slapja un pārāk augsta zāle aizsprosto pļaujmašīnu un rada lielu slodzi dzinējam.

Pļaujmašīnas ar savākšanas grozu īpaši iecienījuši saimnieki, kuriem pie mājas esošā zāliena platība ir neliela. Savākšanas groza galvenā priekšrocība ir acīmredzama – zāliens paliek tīrs, jo lielākā daļa nopļautās zāles tiek savākta grozā. Kā mīnusu var minēt papildu darbu, kas jāveic, iztukšojot grozu. Tas var radīt apgrūtinājumu, pļaujot garāku zāli vai lielāku laukumu. Turklāt dārzā arī jāatrod vieta, kur likt nopļauto zāli.

Ir pļaujmašīnas, kam ir tikai viena vai divas no šīm funkcijām. Taču arvien vairāk parādās modeļi, kas aprīkoti ar trīs vai pat četrām funkcijām. Viens no iecienītiem variantiem ir pļaujmašīna ar izmešanu uz sāniem, kam ir arī mulčēšanas funkcija. Lai zāliens būtu skaists un akurāts, drīzāk ieteicams iegādāties dārgāku un mulčēšanai paredzētu pļaujmašīnu, kam var pievienot grozu, lai nepieciešamības gadījumā savāktu nopļauto zāli vai rudenī nokritušās lapas.

Pļaujmašīnas – roboti ērtībai!

Pēdējo gadu jaunums ir pļaujmašīnas – roboti. Tās patstāvīgi nopļauj mauriņu, un nav nepieciešama nepārtraukta uzraudzība. Kad iekārtas akumulators ir tukšs, pļaujmašīna pati dodas to uzlādēt, un pēcāk turpina darbu. Pļaujmašīna – robots būs lieliska izvēle tiem, kuri vēlas taupīt savu laiku un mauriņa pļaušanu uzticēt kādam citam. Viss, kas jāizdara – jānosaka mauriņa robežas ar īpašu stiepli un akumulatora uzlādes punkta atrašanās vieta. Robots ir jāiestata tikai vienu reizi, lai tas atpazītu mauriņa laukuma lielumu un dažādu šķēršļu (koku, krūmu, puķu dobju, u.c.) izkārtojumu. Ierīce ir klusa, izturīga, ātra, videi draudzīga, ekonomiska un pats galvenais – izdara darbu Tavā vietā!

Laba pļaujmašīnas nav lēta, un tā tiek iegādāta uz daudziem gadiem. Tāpēc svarīgi saprast, kura no plašā klāsta būs konkrētajām vajadzībām vispiemērotākā. Noteikti ir vērts jautāt padomu arī dārza tehnikas veikala speciālistam.

www.darzatehnikaseksperti.lv

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu