Roboti – mūsdienīgs palīgs mauriņa pļaušanā (10)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas foto

Aizņemtajā ikdienā arvien vairāk tiek novērtētas dažādas palīgierīces, ar kurām darāmo darbu var paveikt ātrāk, vairāk laika atvēlot atpūtai. Viens no pēdējo gadu jaunumiem ir robotizētās pļaujmašīnas. Tās patstāvīgi nopļauj mauriņu, un nav nepieciešama nepārtraukta uzraudzība. Kad iekārtas akumulators ir tukšs, pļaujmašīna pati dodas to uzlādēt un pēc tam turpina darbu.

Kāpēc izvēlēties mauriņa pļaujmašīnu – robotu?

Pļaujmašīna – robots būs lieliska izvēle tiem, kuri vēlas taupīt savu laiku un mauriņa pļaušanu uzticēt kādam citam. Viss, kas jāizdara – jānosaka mauriņa robežas ar īpašu stiepli un akumulatora uzlādes punkta atrašanās vieta. Robots ir jāiestata tikai vienu reizi, lai tas atpazītu mauriņa laukuma lielumu un dažādu šķēršļu (koku, krūmu, puķu dobju, u.c.) izkārtojumu. Ierīce ir klusa, izturīga, ātra, videi draudzīga, ekonomiska un pats galvenais – izdara darbu Tavā vietā!

Pļaujmašīnu – robotu priekšrocības

Pļaujmašīnu ražotājs CubCadet piedāvā trīs robotu modeļus, kas galvenokārt atšķiras pēc jaudas – Lawnkeeper 600, 1800 un 3000. Salīdzinot ar citu ražotāju robotiem, šiem ir vairākas būtiskas priekšrocības.

  • Liels pļaušanas platums – 56cm (modeļiem Lawnkeeper 1800 un 3000), kas palīdz darbu paveikt ātrāk. Citiem robotiem tas ir mazāks – no 17 līdz 32 cm.

  • Spēja pļaut nelīdzenās vietās, līdz pat 30 grādu slīpumā. Tie prot atpazīt „šķēršļus” (kokus, krūmus, u.c.) un tos apbraukt. Jāņem vērā, ka „šķēršļiem” jābūt augstākiem par 15cm, citādi robots mēģinās tiem pārbraukt pāri. Tādā gadījumā, uzstādot pļaujamās teritorijas laukumu, apbraucamajiem objektiem jāapvelk robežstieple vai robots jāvada ar tālvadības pulti. Pults ir noderīga, lai nopļautu grūti sasniedzamus dārza stūrus un ja ir nepieciešams pļaut ārpus galvenās pļaušanas zonas.

  • Divi savstarpēji maināmi, izturīgi nerūsējošā tērauda asmeņi. Tas nozīmē, ka vispirms dilst viena puse un pēc tam – otra. Tas paildzina asmeņu kalpošanas laiku un robota darba ražīgumu. Pļaušanas augstumu var pielāgot individuāli. Izturīgie asmeņi apvienojumā ar maināmo griešanas augstumu ļauj robotam pļaut garu zāli.

  • Pļaujmašīnām automātiski palielinās apgriezienu skaits uz 4000, palielinoties darba slodzei (piemēram, ja zāle ir bieza un gara). Parastajā jeb enerģijas taupīšanas režīmā robots darbojas ar 3300 apgriezieniem. Līdzko slodze ir mazāka, automātiski samazinās arī apgriezienu skaits.

  • Stūru izpļaušanas funkcija – pļaušanas panna sniedzas pāri riteņiem un pļaušanas asmens ir līdz pannas malām, tāpēc var viegli izpļaut stūrus.

  • Lai uzlādētu akumulatoru, pļaujmašīnai pēc noteikta laika ir jāatgriežas uzlādes punktā. Tas seko robežstieplei, taču katru reizi pa mazliet citādāku maršrutu. Tādējādi mauriņā netiek atstātas pēdas. Atkarībā no modeļa pļaujmašīna bez uzlādes var darboties 60-90 minūtes.

  • Lietus sensors. Tas neļauj pļāvējam sākt darbu lietus laikā vai liek pārtraukt darbu un atgriezties atpakaļ uzlādes punktā.

  • Pacelšanas sensors drošībai. Kad robotu paceļ uz augšu, tas pārtrauc savu darbu. Līdz ar to pļaujmašīna ir droša bērniem un dzīvniekiem. Ja robots izbrauc ārpus iestatītās teritorijas, nostrādā signalizācija. Sensors reaģē arī uz dažādiem šķēršļiem, un robots maina kustības virzienu.

  • Pļaušana un mulčēšana vienlaicīgi. Mulčēšanas funkcija ar 4000 apgriezieniem minūtē sasmalcina zāli sīkās daļiņās.

Vienkārša apkope

Robotu apkope ir diezgan vienkārša. To motoreļļa nav jāmaina, jo tādas tiem nav, un nav arī gaisa filtru. Robotizētajiem mauriņa pļāvējiem tiek izmantoti elektriskie dzinēji. Tiem nav nepieciešams iztukšot savākšanas grozu vai attīrīt zālāju no nopļautās zāles stiebriem. Reizi sezonā (tās sākumā vai beigās) ieteicams nomainīt pļaušanas asmeņus. Tas lielā mērā ir viss, kas jādara papildus regulārai tehnikas tīrīšanai. Ar mazgāšanu jābūt ļoti uzmanīgiem, jo robotiem ir elektromotori. Arī sagatavošana glabāšanai ziemā ir ļoti vienkārša.

Dārza sagatavošana

Pirms robota palaišanas darbībā ieteicams veikt dažus sagatavošanās priekšdarbus. Lai arī vairākums robotizēto mauriņa pļaujmašīnu spēj izmainīt kustības virzienu un atpazīst objektus, kas var radīt sadursmes risku, ieteicams novākt rotaļlietas, laistīšanas šļūteni un citus līdzīgus priekšmetus, kas var gadīties ceļā.

Ja dārzā ir lielas bedres vai rakumi, ieteicams tos aizpildīt, jo pļaujmašīna visdrīzāk nebūs gatava tādiem pārsteigumiem. Robotizētajam zāles pļāvējam ir nepieciešams ierobežojošais kabelis, tāpēc savlaicīgi jāplāno tā uzstādīšana. Lai sasniegtu vislabāko rezultātu, ieteicams konsultēties pie zinošiem un pieredzējušiem dārza tehnikas tirgotājiem.

www.darzatehnikaseksperti.lv

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu