«Swedbank»: Latus pret eiro komercbankās varēs mainīt vēl divas nedēļas (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Images_of_Money, CC BY-SA 2.0

30.jūnijā Latvijā noslēdzas eiro ieviešanas pārejas periods, kad komercbankās tiek mainīti skaidras naudas lati pret eiro. Arī pēc šī datuma un bez termiņa ierobežojuma latus pret eiro varēs mainīt Latvijas centrālās bankas filiālēs. «Swedbank» dati liecina, ka aktīvākā latu nomaiņa pret eiro notika gada sākumā. Kopš gada sākumā banka ir nomainījusi pret eiro gandrīz 100 miljonus latu, un puse no šīs summas tika nomainīta jau janvārī.

Vairums iedzīvotāju un uzņēmumu pagājušajā gadā izvēlējās visērtāko pāreju uz eiro, jau pirms gadu mijas noguldot skaidras naudas latus bankas kontā, kur tie automātiski konvertējās uz eiro. Arī janvārī ap 80% naudas maiņas tika veikta elektroniski, iemaksājot latus naudas iemaksas bankomātos.

Eiro pāreja iezīmēja būtisku finanšu paradumu maiņu, samazinot skaidras naudas īpatsvaru ikdienā un veicinot elektronisko finanšu risinājumu popularitāti, norāda bankā.

Naudas iemaksa bankomātos sasniedza 96%, pieaugot par 10 procentpunktiem kopš pērnā gada. Filiālē veikto skaidras naudas darbību skaits 1.ceturksnī samazinājās par 25% pret iepriekšējo ceturksni. Karšu pirkumi summās pret pagājušā gada 2.ceturksni ir pieauguši par 21%, un pirkumu skaits palielinājies par 24%. Ja kādreiz ar karti lielākoties tika maksāts tikai par pārtiku un degvielu, tad tagad klienti norēķinās ar karti par daudz plašāku preču kategoriju klāstu, tostarp ārzemēs un internetā.

«Galvenais izaicinājums ērtai pārejai uz eiro visai sabiedrībai bija skaidras naudas apjoma mazināšana. Naudas apjoms, kas līdzvērtīgs 250 ziloņu svaram, varēja nonākt banku filiālēs, veidojot simtiem metru garas rindas. Taču cilvēki saprata, ka vienkāršākais un drošākais ceļš no lata uz eiro ir maksājumu karte un internetbanka. Turklāt eiro ieviešana kļuva par atskaites punktu straujai jauno finanšu paradumu attīstībai. Cilvēki naudas lietas vēlas risināt sev ērtā vietā un laikā: lietojot norēķinu karti, telefonu vai internetu,» sacīja Andris Lasmanis, «Swedbank» eiro projekta vadītājs.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu