Latvijā daudz novēloti atklātu krūts vēža gadījumu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Es Mīlu dzīvi un tāpēc rūpējos par savu veselību!» ar tādu kampaņu šogad onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība «Dzīvības koks» iedvesmos sievietes nebaidīties no vēža, bet darīt visu, lai pēc iespējas novērstu risku saslimt, kā arī, pievērst uzmanību, ko katra sieviete var darīt, lai pēc iespējas agrīni atklātu krūts vēzi.

Situācija saslimstībā ar onkoloģiskām slimībām Latvijā kopumā neatšķiras no citām Eiropas Savienības valstīm, tomēr Latvijas problēma ir vēlu atklātie vēži ( III, IV un bez stadijas). Vidēji 2013.gadā katru otro ļaundabīgo audzēju atklāja novēloti, savukārt krūts vēzi pirmo reizi diagnosticēja 1091 gadījumos, bet III, IV un «bez stadijas»- 383 gadījumi, kas ir 35 % no visiem. Pozitīva tendence vērojama krūts vēža agrīnās diagnostikas valsts programmas ietvaros, jo teju 250 gadījumos izdevies atklāt vēzi. Tomēr kopumā situācija agrīni atklāto vēžu kontekstā uzlabojas lēni. Diezgan pārliecinoši ir informācija, ka vēzis kļūst aizvien jaunāks - 2013.gadā krūts vēzis 40% gadījumu diagnosticēts sievietēm vecumā līdz 60 gadiem.

Līdz ar to var teikt, ka, lai gan agrīnās krūts vēža diagnostikas programma, kas attiecas uz sievietēm vecumā 50-69 gadiem, ir ļoti svarīga, tomēr arī jaunākām sievietēm ir jādomā par savu krūšu veselību. Svarīga metode ir krūšu pašizmeklēšana, kas uzsākama vismaz no 20 gadu vecuma. Tas nozīmē, ka katra sieviete var regulāri iztaustīt krūts audus, uzmanību pievēršot audu sacietējumiem un sabiezinājumiem, cietākiem un blīvākiem veidojumiem krūtīs, kas izceļas uz apkārtējā fona. Ja kaut kas nav tā, kā šķiet būtu pareizi, nekavējoties jādodas pie ārsta! Ja slimību nevar novērst, to var pēc iespējas agri atklāt un ārstēt! Ir svarīgi, lai katra sieviete jebkurā vecumā domātu par savu veselību, lai tā būtu vērtība!

Kā uzsver biedrības «Dzīvības koks» vadītāja Gunita Berķe, tad kampaņas sauklis- «Es mīlu dzīvi!» ir ļoti svarīgs, jo, ja sieviete mīl dzīvi, tad viņa rūpējas par savu veselību, regulāri pārbauda savu krūšu veselību, dzīvo pilnvērtīgu dzīvi. «Es mīlu dzīvi!» ir svarīga atziņa arī tad, ja krūts vēzis ir atklāts, tiek ārstēts, izārstēts un dzīve ir jāturpina pilnvērtīgi. «Pētījumi rāda, ka jaunām sievietēm ir daudz grūtāk samierināties ar diagnozi - krūts vēzis, tā ir liela psihoemocionāla problēma, tāpēc «Dzīvības koks» aktīvi darbojas, lai izveidotu psihosociālās rehabilitācijas centru cilvēkiem pēc onkoloģiskām saslimšanām», norāda G.Berķe. Biedrība ir pateicīga ikvienam mūsu ideju atbalstītājam, kas iesaistās kampaņā un palīdz vākt līdzekļus psihosociālā rehabilitācijas centra izveidei, kā arī atbalsta mūs informatīvi! Šajā oktobrī mūsu atbalstītāji ir «Fazer Latvija», «Lindex Latvia», «RIMI Latvia» un citi.

Kampaņas laikā paredzēti informatīvi pasākumi Rīgā un reģionos, kā arī tiks izplatīti informatīvie bukleti par krūts vēža profilaksi un par to, kā veikt krūšu pašizmeklēšanu.

Aicinām visus, kuri zina, ko nozīmē vēzis, oktobrī piespraust Rozā lentīti kā simbolu solidaritātei un drosmei, ka dzīve pēc vēža turpinās!

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu