Kozlovskis pirmdien nosauks jaunā DP priekšnieka amata kandidātu (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) pirmdien, 27.oktobrī, plāno paziņot kandidātu Drošības policijas (DP) priekšnieka amatam, aģentūrai LETA apliecināja Kozlovskis.

Likums paredz, ka DP priekšnieku pēc iekšlietu ministra priekšlikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets. Kozlovskis pastāstīja, ka jau iepriekš izvērtējis iespējamos kandidātus, līdz nonācis līdz vienai amatpersonai, kas būtu cienīga ieņemt šo amatu.

Šis cilvēks ir DP amatpersona un konceptuāli jau piekritis. Ministrs atturējās komentēt, vai šis kandidāts ir viens no pašreizējā DP priekšnieka Jāņa Reinika vietniekiem - Juris Ulmanis vai Juris Leitietis.

Ņemot vērā, ka par DP priekšnieka iecelšanu lemj valdība, tad kandidāts būs jāapspriež un jāsaskaņo ar koalīcijas partneriem, norādīja ministrs.

Nākamajam DP vadītājam priekšā būs lieli izaicinājumi gan saistībā ar jauno ģeopolitisko situāciju, kas aktualizē jaunus drošības riskus, gan ar tuvojošos Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

Ministrs uzskata, ka drošības iestādes vadītājam jābūt politiski neitrālām cilvēkam, kam ir stratēģisks redzējums par DP tālāku attīstību. Vadītājam jābūt autoritātei sadarbības partneriem citās valstīs, ar kura profesionalitāti un kompetenci tie var rēķināties. Tāpēc ļoti svarīga ir pieredze un izpratne par valsts drošības iestāžu darbu.

«Es būtu bijis ieinteresēts, lai Reiniks turpinātu vadīt DP līdz prezidentūras beigām, taču Reiniks jau ir sasniedzis izdienas pensijas vecumu. Viņš pats vērsās ar šādu lūgumu, minot personīgus apsvērumus. DP priekšnieka amats nav tā vieta, kurā cilvēku varētu piespiest turpināt darbu,» norādīja ministrs.

DP no sabiedrības atsevišķos gadījumos par savu darbu ir saņēmusi kritiku, taču Reinika atlūgumā ministrs nekādas spekulācijas nesaskata. Reinikam bija personīgi apsvērumi, kurus var izpaust tikai viņš pats, taču tie nav saistīti ar dienestu. «Kāds droši vien gribēs atrast sazvērestības teorijas. Taču šajā gadījumā nav pamata nekādām spekulācijām. Ja es būtu vērsies pret Reinika kungu, tad man būtu publiski pieticis drosmes pieprasīt viņa atkāpšanos no amata. Mana vēlme bija, lai viņš vada DP Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā,» uzsvēra ministrs.

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» teica, ka jaunajam DP priekšniekam jābūt profesionālim un jānāk no drošības struktūrām.

Viņa arī apliecināja, ka Reiniks jau kādu laiku atpakaļ viņu informējis par veselības problēmām, taču attiecībā uz atlūgumu «tas nav nekas politisks».

«Es nezinu, ko viņš rakstīja iesniegumā, bet Reinika kungs gan kādu laiku atpakaļ informēja, ka veselības stāvoklis ir tāds, kāds ir,» piebilda Straujuma.

Jau ziņots, ka DP ilggadējais priekšnieks Jānis Reiniks personīgu apsvērumu dēļ nolēmis no 7.novembra doties izdienas pensijā.

Reiniks DP priekšnieks bija aptuveni 15 gadus.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu