Mūzikas nams «Daile» svin pirmo dzimšanas dienu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas nama «Daile» tortei šodien pirmā svecīte - ir apritējis apaļš gads, kopš Kr. Barona 31 jeb vēsturiski «Kino Daile» vietā darbojas Mūzikas nams «Daile». Nu jau virknei skatuves darbu un mūzikas notikumu cienītājiem šī vieta ir atpazīstama kā Dailes nama koncertzāle. 

Gada laikā te tikušas spēlētas gan izrādes, gan koncertprogrammas. Rudenī apmeklētājus pulcēja ikgadējais nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs, pasaules mūzikas festivāls «Porta», kā arī citi mākslinieki ar savām koncertprogrammām. Turpmāk, reizi mēnesī, Mūzikas namā Daile viesosies Jānis Skutelis un Karaliskais improvizācijas teātris, un mākslas notikumu košā buķete, kā arī Apvienība ARS NOVA /kas nu ir saimnieki Dailes namā/ projekti sola rīdziniekiem un Rīgas viesiem skaistu kultūras telpu ar plašu un daudzveidīgu skatuves darbu piedāvājumu dažādu vecumu un interešu skatītājiem.

Pirms gada, zīmīgi Ojāra Vācieša Jubilejas dienā, 13. novembrī Mūzikas nams Daile rīkoja atklāšanas dienu. Pirmajiem nama viesiem tika atskaņota jaunradīta Jāņa Lūsēna ar Ojāra Vācieša dzeju koncertprogramma «Pus es». Togad, 2013. gadā Jāņa Lūsēna un Ojāra Vācieša koncertizrāde «Pus es» guva skatītāju atsaucību, kā arī mūzikas ekspertu augstu vērtējumu un tika izvirzīta godpilnajai «Dienas» gada balvai kultūrā nominācijā 2013. gada spilgtākais notikums mūzikā. Savukārt, koncertizrādes mūzikas albums «Pus es» 2013. gadā tika izvirzīts ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons nominācijā Labākais koncertuzveduma un teātra mūzikas albums.

2013. gada nogalē Mūzikas namā Daile tika rīkota jauna Ziemassvētku koncertprogramma «Šai svētā naktī», kurai Jānis Lūsēns tika radījis jaunus aranžējumus Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces un paša programmas autora skaņdarbiem. Koncertprogrammu izpildīja izcili vokālisti - Kristīne Zadovska, Zigfrīds Muktupāvels, Uģis Roze un mūziķi Jāņa Lūsēna vadībā.

Starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu Mūzikas namā Daile viesojās Ainars Mielavs un grupa Pārcēlāji, arī šī gada nogalē mākslinieki savu tradīciju turpina.

2013. gada ziemā aizsākās OJ. Un IM. lasījumi ar skaņu partitūru «Vēstule draugam», kur abu izcilo dzejnieku - Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa saraksti lasīja aktieri Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš. Iestudējumā muzikālās partitūras gatavoja un atskaņoja Jēkabs Nīmanis. Izrāde joprojām skatāma Mūzikas namā Daile.

2014. gada sākums aizritēja, iestudējot Valta Pūces un Pētera Brūvera mūziklu «Burvis no Oza zemes». Izrāde ir Dailes nama repertuārā un saņem ļoti labas atsauksmes no lieliem un maziem skatītājiem. Izdevniecības «Cits medijs» žurnāla «IR» tika saņemts arī teātra kritiķes Zanes Radzobes augsts novērtējums un publikācija Apvienība «Ars Nova» iestudējumam «Burvis no Oza zemes», kurā atzīts - “...iestudējums ierindojams starp labākajām bērnu izrādēm aizvadītajās sezonās.» , 2014. gada 2. aprīlis.

2014. gada aprīlī Apvienībai «Ars Nova» tika piešķirta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta «Gada balva Kultūrā «Baltais zvirbulis» 2013». Balva tika piešķirta par multifunkcionālas koncertzāles «Mūzikas nams Daile» izveidi un augstā mākslinieciskā līmenī īstenotiem projektiem un koncertiem Rīgā.

Mūzikas namā Daile mazajiem skatītājiem un ģimenēm tiek spēlēta izrāde pēc mongoļu tautas pasaku motīviem «Baltā kamielēna sapnītis», kurā aizrautīgā spēlē un ceļojumā uz Mongoliju skatītājus ieved aktieri Inese Ramute un Mārtiņš Meiers.

Tā kā mazie skatītāji ar sajūsmu un prieku skatās un līdzi dzīvo izrāžu varoņiem un notikumiem, Apvienība «Ars Nova» gādā bērniem jauniestudējumu - jautru rotaļu ar dziesmām un mūziku - Erika Ādamsona «Čigānmeitēns Ringla». Tajā mūzikas autors ir Jānis Lūsēns, dziesmām vārdus rakstījusi Inese Zandere un jaundarba pirmizrāde jau 3. decembrī Mūzikas namā «Daile».

Tradicionāli, nozīmīgu lomu Apvienība «Ars Nova» repertuārā ieņem latviešu autoru darbi. Koncertizrāde «Meklētāji» klausītājiem ir atpazīstama no 2010. gadā tapušās Jāņa Lūsēna, Aspazijas un kontrtenora Sergeja Jēgera koncertprogrammas «Tas vārds». Zīmīgi, tuvojoties Aspazijas jubilejas gadam, koncertizrāde ieguvusi jaunu radošo garu un vēstījuma formu. Ar komponista iniciatīvu koncertizrādei piesaistīti vēl divi izcili mākslas meistari - aktrise Marina Janaus un mākslinieks Ilmārs Blumbergs. Koncertizrādes «Meklētāji» jaundarbs skatāms, klausāms 25. novembrī Mūzikas namā «Daile».

Gada nogalē - Adventes un Ziemassvētku laikā Mūzikas nama «Daile» apmeklētāju sirdis svētku noskaņā sildīs un apmeklētājus priecēs jaunradīta koncertprogramma «Zigfrīds Muktupāvels. Raimonds Pauls. Ziemassvētku koncerts». Mūzikas nama «Daile» rīkotā koncertprogramma klausītājiem sola neaizmirstamus, siltus un sirsnīgus brīžus izcilo mūziķu sniegumā. Koncerta gaitā mūziķi ļausies radītajai svētku noskaņai, sniedzot klausītājiem emocionāli - muzikālu baudījumu arī instrumentālā popūrijā. Svētki, kad Maestro pie klavierēm - muzikāls notikums, kas noteikti jāizbauda.

Nākamajā, 2015. gadā liels muzikāls projekts aizsāksies 26. maijā, kas ir Imanta Kalniņa dzimšanas diena. Tajā notiks komponista pirmatskaņojums nesen pabeigtam darbam.

Mūzikas nama «Daile» vadība - Anda Zadovska un visa Dailes nama darbinieku komanda pateicas labvēļiem, skatītājiem, draugiem kā arī nākamajiem viesiem par klātbūtni kultūras un mākslas notikumos un aicina viesoties Mūzikas namā Daile arī turpmāk.

Biļetes visiem Mūzikas nama Daile rīkotiem pasākumiem pieejamas «Biļešu Paradīze» tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv, kā arī Mūzikas namā Daile darbojās «Biļešu Paradīze» kase.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu