Belēvičs: Neatkarīgi no valsts, kurā strādā Dāvja vecāki, mūsu pienākums bija viņu glābt (154)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Neatkarīgi no valsts, kurā strādā deviņgadīgā Dāvja vecāki, bija pienākums viņu glābt, komentējot sociālajos tīklos pausto informāciju par ģimenes iespējamo dzīvesvietu Lielbritānijā, aģentūrai BNS sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

«Es domāju, ka mēs Dāvja gadījumā visa sabiedrība un valsts puse nodemonstrēja izcili pareizu pieeju. Dāvis ir latviešu puika, un neatkarīgi no tā, vai viņa vecāki strādā Latvijā vai Anglijā, mūsu pienākums bija Dāvi glābt, un mēs to darījām,» viņš teica.

Belēvičs klāstīja, ka viņš jau sākotnēji bijis informēts par to, ka ģimene kādu laiku dzīvojusi Lielbritānijā. «Es šos apstākļus zināju, un tas man netraucēja organizēt valsts palīdzību,» sacīja veselības ministrs.

Viņš pauda prieku par Dāvja izrakstīšanu no slimnīcas un došanos uz mājām, kā arī uzsvēra, ka tāds bijis galvenais mērķis.

Savukārt Bērnu slimnīcas fonds savā «facebook.com» lapā vēstīja, ka Dāvja ģimene atgriezusies Latvijā pagājušā gada sākumā pēc četru gadu uzturēšanās Lielbritānijā. «Ārstējošais ārsts ir apliecinājis, ka Dāvja slimība sākās pēkšņi pagājušā gada jūnijā, kas kliedē iespējamas aizdomas par to, ka ģimene varētu būt atgriezusies Latvijā ārstniecības nolūkā, un tādā veidā būtu maldināti ziedotāji,» norādīja fonds.

Fonda pārstāvji akcentēja, ka «prioritāte vienmēr ir bērns un viņa veselība, aktīvas ekonomiskas migrācijas apstākļos nevienam bērnam nav jāuzņemas atbildība par to, kurā valstī un cik ilgi viņš iepriekš ir dzīvojis».

Jau ziņots, ka deviņgadīgais Dāvis pirmdien tiks izrakstīts no Filadelfijas bērnu slimnīcas un dosies mājās.

Dāvis uz ASV devās pagājušā gada 16.decembrī. Filadelfijas Bērnu slimnīcā 18.decembrī zēnam tika veikta operācija, kura noritēja astoņas stundas un kurā piedalījās arī Dāvja ārstējošais ārsts Olafs Volrāts no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas. Procedūra bija veiksmīga, un Dāvim jau decembra beigās tika izņemtas drenes un viņš patstāvīga varēja staigāt pēc gandrīz vairāk nekā pusgadu ilga perioda.

Filadelfijas Bērnu slimnīcas ārsti turpina meklēt cēloni, kā dēļ zēnam radās nopietni veselības sarežģījumi, taču pašlaik jau ir skaidrs, ka tā nav kardioloģiska saslimšana, par ko iepriekš bija aizdomas.

Pēc ārstu uzskata, Dāvis var dodies mājup un nepieciešamos izmeklējumus var veikt attālināti, par tiem informējot Dāvja ārstējošos ārstus Latvijā, paskaidroja fonda vadītāja.

Dāvim tika konstatēta smaga kombinēta pataloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā dēļ veidojas neatgriezeniski vielu maiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls. Bērnu slimnīcas ārsti Latvijā bija veikuši vairākas medicīniskas darbības, kas cerēto rezultātu nedeva, un bija nepieciešama ārvalstu palīdzība.

Dāvja dzīvības glābšanai un veselībai pāris dienu laikā tika ziedoti 317 173,95 eiro, valsts piešķīra 100 000 eiro. Dāvis bija pirmais pacients no Latvijas, kuram bija nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības un ekonomiskās zonas, lai saņemtu medicīnisko palīdzību, jo tāda bija iespējama tikai ASV.

Komentāri (154)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu