Viens no «Charlie Hebdo» dibinātājiem kritizē galveno redaktoru par savas komandas iedzīšanu nāvē (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Viens no Francijas satīriskā žurnāla «Charlie Hebdo» dibinātājiem - 80 gadus vecais Anrī Rusels - pārmetis noslepkavotajam galvenajam redaktoram Stefanam Šarbonjē savu darbinieku iedzīšanu nāvē, publicējot izteikti provokatīvas karikatūras.

Rusels, kurš 1970.gadā piedalījās «Charlie Hebdo» pirmā numura izdošanā, kritizēja Šarbonjē, norādot, ka viņš bijis «apbrīnojams puisis», bet arī ļoti stūrgalvīgs.

Rakstā žurnālā «Nouvel Obs» Rusels, publicējoties ar vārdu Delfeils de Tons, pauda neizpratni par to, kas lika Šarbonjē atkal publicēt pravieša Muhameda karikatūras.

Žurnāls «Charlie Hebdo» 2006.gadā izpelnījās ievērību visā pasaulē, pārpublicējot musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras, kas sākotnēji parādījās dāņu laikrakstā «Jyllands-Posten» un izsauca islāma pasaules sašutumu.

2011.gadā notika uzbrukums «Charlie Hebdo» redakcijai, kurā tika izmantoti Molotova kokteiļi.

«Viņam nevajadzēja to darīt, bet Šarbs (Šarbonjē) atkal to izdarīja gadu vēlāk, 2012.gada septembrī,» norādīja Rusels.

2012.gadā «Charlie Hebdo» slejās atkal parādījās Muhameda karikatūras. Šoreiz pravietis bija attēlots kails.

Reaģējot uz Rusela rakstu, «Charlie Hebdo» ilggadējais advokāts nosūtīja asu vēstuli vienam no «Nouvel Obs» īpašniekiem.

«Šarbs pat vēl nav apbedīts, un «Obs» neatrod neko labāku, ko darīt, kā publicēt polemisku un indīgu gabalu par viņu,» teikts vēstulē, nosodot «Nouvel Obs» redaktora rīcību.

«Mēs saņēmām šo tekstu un pēc diskusijām nolēmām publicēt to izpausmes brīvībai veltītā numurā,» runājot par Rusela rakstu, norādīja «Nouvel Obs» redaktors, piebilstot, ka viņš nav cenzējis šo rakstu.

«Sevišķi, ja šī ir viena no grupas pionieru balsīm,» viņš piebilda.

Šī nav pirmā reize, kad Rusels kritizē modernā «Charlie Hebdo» nostāju.

Šarbonjē priekštečiem viņš pārmeta žurnāla pārvēršanu par cionistu un islamafobisku orgānu.

Rusels paziņoja, ka vairāk neizteiksies par nesenajiem notikumiem.

«Es esmu atteicies runāt ar televīziju un radio, ar visiem. Es taupīju savu vēstījumu «Obs» un es neesmu gatavs vēlreiz atvērt šo jautājumu,» viņš piebilda.

Bruņoti islāmisti - brāļi Šerifs un Saīds Kuaši - 7.janvārī Parīzē iebruka žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā, noslepkavojot 12 cilvēkus. Uzbrukuma gaitā šāvēji klieguši «Allāhs ir dižens» un «Mēs esam atriebuši pravieti». Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā pēdējo 40 gadu laikā.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu