Lejiņš: Putins ir pārrēķinājies un zaudējis (752)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins ir pārrēķinājies un zaudējis, komentējot Minskas sanāksmes rezultātus un konfliktu Ukrainā, aģentūrai BNS teica Saeimas Ārlietu komisijas deputāts un bijušais Latvijas Ārpolitikas institūta vadītājs Atis Lejiņš.

Viņš uzsvēra, ka Minskas vienošanās rezultāti apliecina, ka «Ukrainā notiekošais ir Krievijas karš». Komentējot Minskas sarunu rezultātus, Lejiņš norādīja, ka «iespējams, ir panākta ieroču apklusināšana uz laiku», bet, neņemot to vērā, pavasarī ASV sāks apmācīt Ukrainas bruņotos spēkus. «Līdz ar to, Putins ir pamatīgi pārrēķinājies un zaudējis,» teica ārpolitikas eksperts.

Tāpat Krievijas agresija Ukrainā ir ļoti saliedējusi ukraiņu armiju, pauda deputāts. «Pēc sarunām ar draugiem un diplomātiem Ukrainā varu teikt, ka Eiropā ir dzimusi jauna nācija. Ukraiņi ir to pierādījuši, būdami gatavi mirt par savu zemi,» uzsvēra Lejiņš.

Viņš prognozēja, ka Minskas sarunu rezultātā ilgtermiņā konflikts Ukrainā tiks iesaldēts. «Tomēr arī šajā scenārijā Putins būs zaudētājs, jo Ukraina aug par stipru nāciju. Tāpat nevajag aizmirst par Austrumu partnerības programmu un to, ka tajā ir iesaistīta ne tikai Eiropas Savienība, bet arī ASV, Kanāda, Japāna un Dienvidkoreja,» viņš norādīja.

«Ilgtermiņā separātistu kontrolēto pilsētu iedzīvotāji redzēs atšķirību, ko devusi izvēle par labu Rietumiem,» teica Ārlietu komisijas deputāts.

Tāpat Lejiņš atklāja, ka, avoti diplomātiskajās aprindās norādījuši, ka Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele pēdējā vizītē Maskavā devās pie Putina ar ultimātu: «Ja jūs nepiekritīsiet mūsu nosacījumiem, tad ASV piegādās ieročus ukraiņiem». Ārpolitikas institūta vadītājs arī pauda uzskatu, ka Merkele un ASV prezidents Baraks Obama, pretēji iepriekš izskanējušajiem publiskajiem paziņojumiem, ir vienisprātis, ka tikai ar ieroču piegādēm Ukrainai var apturēt Putinu.

Lejiņš arī atgādināja par drīzumā gaidāmajiem starptautiskās izmeklēšanas rezultātiem par Malaizijas aviosabiedrības lidmašīnas notriekšanu pērn jūlijā virs prokrievisko separātistu kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. «Pagaidiet, kad vēl nāks ārā šīs izmeklēšanas rezultāti. Vācijas žurnālisti jau šobrīd uz neoficiālas informācijas pamata apgalvo, ka izmeklēšanā pierādījusies versija, ka lidmašīna notriekta ar Krievijas zeme – gaiss sistēmas raķeti «Buk»,» pauda deputāts.

Jau ziņots, ka sarunās Minskā, kas turpinājās no trešdienas vakara līdz ceturtdienas rītam, un kurās piedalījās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Ukrainas prezidents Petro Porošenko, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands, tika panākta vienošanās par pamieru starp Ukrainas valdības spēkiem un prokrieviskajiem separātistiem no svētdienas, kā arī par smagā bruņojuma atvilkšanu no frontes līnijas.

Savukārt Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes informācijas un analītikas centra pārstāvis pulkvedis Andrijs Lisenko ceturtdien paziņoja, ka laikā, kad Minskā notika četru valstu līderu samits par Ukrainas konflikta noregulēšanu, no Krievijas Ukrainā iebraukuši 50 tanki, 40 raķešu palaišanas iekārtas un līdzīgs skaits bruņutransportieru.

Arī Putins ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka prokrieviskie separātisti ir ielenkuši līdz pat 8000 Ukrainas valdības spēku karavīriem un cer, ka viņi pirms pamiera stāšanās spēkā padosies.

Ukrainas armijas ģenerālštāba preses pārstāvis Vladislavs Selezņovs noliedza, ka Ukrainas karavīri pie Debaļcevas ir ielenkti.

Komentāri (752)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu