Argentīnas prokurora piemiņas pasākumā pulcējas vairāk nekā 250 000 cilvēku (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā 250 000 cilvēku trešdien sapulcējās Buenosairesas centrā, lai pieminētu pirms mēneša mīklainos apstākļos mirušo Argentīnas prokuroru Alberto Nismanu.

Par spīti stipram lietum, cilvēki sapulcējās pie Argentīnas Kongresa ēkas un devās gājienā uz vēsturisko «Plaza de Mayo». Daudzi gājienam pievienojās ceļā.

Gājiena dalībnieki pārsvarā klusēja zem tūkstošiem lietussargu, daži dziedāja valsts himnu, bija dzirdami saucieni pēc taisnības. Tika skandināts «Nunca mas» (nekad vairs) attiecībā uz prokurora nāvi, kuru daudzi uzskata par aizdomīgu. Policija lēš, ka pūlī bijis ap 260 000 cilvēku.

Nekādu politisku plakātu vai saukļu nebija, lai arī bija redzami daži plakāti pret Argentīnas prezidenti Kristīnu Fernandesu de Kirhneri, un gājienā piedalījās dažas prominentas opozīcijas personas.

Nismanu atrada mirušu no šāviena galvā 18.janvārī mājās Buenosairesā apstākļos, kas joprojām tiek izmeklēti. Varasiestādes noskaidro, vai viņš izdarījis pašnāvību, vai tur noticis kas aizdomīgs.

Prokurors izmeklēja 1994.gada uzbrukumu ebreju kopienas centram Argentīnas galvaspilsētā, kurā gāja bojā 85 cilvēki. Tikai dažas dienas pirms nāves viņš apsūdzēja Kirhneri un citus valdošās partijas politiķus sazvērestībā slēpt Irānas iespējamo saistību ar uzbrukumu.

Neviens saistībā ar šo Argentīnas vēsturē asiņaināko teroraktu nav notiesāts.

Argentīnas prezidentes kritiķi saka, ka bijusi slepena vienošanās uzlabot attiecības ar Irānu, noslēpjot Irānas pilsoņu līdzdalību uzbrukumā apmaiņā pret naftas un tirdzniecības darījumiem. Par iespējamo lietas slēpšanu pagājušajā nedēļā tika oficiāli apsūdzēti Kirhnere, ārlietu ministrs Ektors Timermans un divi prominenti valdošās partijas atbalstītāji. Visi apsūdzības strikti noraidījuši.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu