Okeāna dzelmē atrasts krievu kreisera vraks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pie Dienvidkorejas krastiem atrasts pirms 113 gadiem nogrimuša krievu karakuģa “Dmitrijs Donskis” vraks.

Kā raksta “BBC”, kuģa komanda grimstošo kreiseri pameta 1905. gadā pēc Japānas uzvaras Tsušimas kaujā, kas norisinājās krievu-japāņu kara kontekstā.

Bruņotais kreiseris jūrā pirmo reizi izgāja 1885. gadā. Pirms ieiešanas Klusajā okeānā “Dmitrijs Donskis” kuģoja pa Vidusjūru un Baltijas jūru. Lai arī liktenīgās kaujas laikā kuģis smagus bojājumus neguva, tomēr tas atpalika no flotes, kļūstot par upuri japāņiem.

Foto: EPA/ScanPix

Pēc kuģa nogrimšanas parādījās baumas, ka uz kuģa bijusi miljardiem dolāru vērta zelta krava, ko bija paredzēts izmaksāt jūrniekiem algās. Tāpēc  šis vraks vienmēr ir bijis dārgumu meklētāju redzeslokā. Tiesa, neeksistēja nekādi pierādījumi, ka zelts patiešām atradies uz kuģa tā nogrimšanas brīdī.

Krievu pētnieks Kirils Koļesņičenko atklāja, ka tik lielu zelta daudzumu tajā laikā turēt uz kuģa būtu bīstami, tāpēc tāda veida kravas pārsvarā pārvadāja ar vilcienu. Neskatoties uz to japāņu un korejiešu pētnieku komandas pēdējos simts gadu pielika lielas pūles, lai vraku atrastu, tomēr līdz šim bez rezultātiem.

Foto: EPA/Scanpix

Tagad pētniekiem izdevies vraku atrast, tomēr tā vērtība vēl nav noskaidrota. Pētnieki skaidro, ka to varēs izdarīt trīs mēnešu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu