Lielbritānijā izdevies novērst aviokatastrofu, kurai biedējoša līdzība ar «Germanwings» traģēdiju (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Piecus gadus pirms «Germanwings» aviokatastrofas britu aviosabiedrības «British Airways» pilots draudēja izdarīt pašnāvību, tīšām nogāžot pasažieru lidmašīnu, taču aviokatastrofu izdevās novērst, vēsta ārvalstu mediji.

Tiek vēstīts, ka Roberts Brauns nežēlīgi nogalināja savu sievu, nositot viņu ar āmuru. Nākamajā dienā viņš nolēma apzināti nogāzt sevis pilotēto «Boeing 747», lai «liktu par sevi runāt».

Kā uzsver Brauna lietā iesaistītie cilvēki, aviokompānijas pēc šī gadījuma neizdarīja secinājumus, tādēļ pagājušajā nedēļā notika «Germanwings» katastrofa, kad lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics tīšām izraisīja traģēdiju.

Ņemot vērā Brauna lietu, tiek vilktas paralēles ar Lubicu, kurš pirms aviokatastrofas cieta no depresijas. Tiek vēstīts, ka Brauns cieta no depresijas, šķiroties no savas sievas Džoannas. Neraugoties uz savu depresiju, viņš turpināja darbu.

2010.gada oktobrī Brauns strīdējās ar savu sievu, un tad viņai 14 reizes iesita ar āmuru. Viņš turpināja savu nežēlīgo rīcību – Braunas sadedzināja savas sievas ķermeni, un pēc tam nolēma izraisīt aviokatastrofu, jo nākamajā dienā viņam bija paredzēts reiss.

«Es domāju, ka ir jāizdara kaut ko ievērojamu un lielu. Es sapratu, ka gribu lidot vēl pēdējo reizi, un tad iznīcināt to lidmašīnu. Gribēju, lai viņi mani ņem vērā. Es nodomāju, ja es lidošu un izraisīšu aviokatastrofu, vai arī nonākšu galamērķi un tur pakāršos – es vienalga izdarīšu kaut ko ievērojamu,» teica Brauns.

Tiesa, Brauns līdz lidošanai nenonāca, jo viņš sievas slepkavības dienas vakarā tika arestēts, un «British Airways» lidmašīnā uz Nigēriju atradās cita pilotu komanda. Brauns tika notiesāts ar 26 gadu cietumsodu.

Džoannas māte Diāna Pārksa uzskata, ka Brauna lietai bija jābūt par pagrieziena punktu aviācijā, lai piloti nevarētu pakļaut briesmām pasažierus, taču nekas netika darīts, lai situāciju mainītu.

«Roberta Brauna lieta – viņa plāns apzināti nogāzt pasažieru lidmašīnu pēc tam, kad viņš bija nogalinājis savu sievu – tai bija jābūt vērtīgai mācībstundai visām aviokompānijām, taču tās vispār neko neņēma vērā,» saka Pārksa.

Savukārt nogalinātās Džoannas labākā draudzene Hetija Barkvorta-Nentone saka, ka viņa var vilkt biedējošas paralēles – gan Brauns, gan Lubics bijuši aizrautīgi fitnesa un sporta fani.

Tāpat Brauns saviem priekšniekiem bija ziņojis par to, ka viņš vēlas atpūsties, jo piedzīvo lielu stresu, taču tas netika ņemts vērā, jo tika uzskatīts, ka Brauns ir pietiekami vesels, lai lidotu.

Lubics cieta no depresijas, taču, neraugoties uz to, viņš varēja lidot un pilnvērtīgi strādāt.

«Abos gadījumos aviosabiedrības ir pilnībā ignorējušas brīdinājuma signālus. Viņiem nevajadzēja ļaut lidot un pakļaut briesmām nevainīgus pasažierus. Brauna lietas traģēdija bija saistīta ar viņas ģimenes dzīvi. Lidsabiedrībām bija jāņem vērā notikušais, lai kaut kas tāds neatkārtotos,» uzskata Barkvorta-Nentone.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu