Izraēla bloķē ANO sūtņa vizīti (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Izraēla nobloķējusi ANO cilvēktiesību sūtņa vizīti palestīniešu teritorijās, pirmdien pavēstīja amatpersona. Tas noticis īsi pirms tam, kad tiek publicēts ANO ziņojums par 2014.gada Gazas joslas karu.

Šī ir jau otrā reize, kad ANO īpašajam ziņotājam par palestīniešu teritoriju cilvēktiesību situāciju Makarimam Vibisono ieceļošana tiek liegta.

«Mēs neatļāvām šo vizīti,» kurai vajadzēja notikt jau pagājušajā nedēļā, atzina Izraēlas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Emanuels Nahšons.

«Izraēla sadarbojas ar visām starptautiskajām komisijām un visiem [ANO] ziņotājiem, izņemot gadījumus, kad viņiem dotais mandāts ir antiizraēlisks un Izraēlai nav izredžu, ka tā tiks sadzirdēta,» sacīja amatpersona.

ANO Cilvēktiesību padome, kuras ziņotājs ir Vibisono, veic izmeklēšanu par Izraēlas un palestīniešu kaujinieku rīcību 2014.gada vasaras karā.

Sagaidāms, ka tās ziņojums tiks publicēts tuvākajās dienās, bet padomē debates par ziņojumu ieplānotas 29.jūnijā.

ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins, pirmdien Ženēvā runājot padomes 29.sesijas atklāšanā, apstiprināja, ka ziņojums tiks publicēts.

«Tā ir mana cerība, ka šis ziņojums sagatavos ceļu tam, lai tiktu īstenots taisnīgums attiecībā uz visiem civilistiem, kuri krita par upuri pagājušā gada karam, saucot pie atbildības tos, kas atbilstoši apsūdzībām ir pastrādājuši smagus un nopietnus starptautisko humāno tiesību pārkāpumus,» sacīja augstais komisārs.

Karā tika nogalināti 2200 palestīniešu, pārsvarā civilisti, kā arī 73 cilvēki Izraēlas pusē, viņu lielākā daļa - karavīri.

ANO jau iepriekš apsūdzējusi Izraēlu, ka tā ir atbildīga par vairāku ANO objektu, arī skolu, bombardēšanu, kur pārvietotie palestīnieši centās rast patvērumu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu