Dziesmu «Happy Birthday to You» turpmāk varēs dziedāt bez raizēm (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sugar Daze, CC BY-NC-ND 2.0

Saskaņā ar ASV tiesas otrdien pieņemtu lēmumu, mūzikas izdevniecībai «Warner/Chappell Music» nav spēkā esošu autortiesību uz populāro dziesmu «Happy Birthday to You», vēsta aģentūra «Reuters».

Šis tiesas lēmums nozīmē, ka populārā dziesma turpmāk būs visas sabiedrības īpašums.

Ar prasību anulēt «Warner/Chappell Music» autortiesības uz šo dziesmu 2013.gadā vērsās izpildītāju grupa, cenšoties panākt, lai uzņēmums atmaksā gadu gaitā iekasēto autortiesību maksu miljoniem dolāru apmērā.

Par dziesmas «Happy Birthday to You» rašanās laiku tiek uzskatīts 1893.gads, kad vācu emigrantes Mildreda Hilla un Petija Hilla sacerēja īsu dzīvespriecīgu dziesmiņu «Good Morning to All» bērnudārza audzēkņiem. Dziesmas teksts bieži mainīts, pielāgojot to dažādiem svētkiem, tostarp dzimšanas dienas svinībām.

«Warner/Chappell Music» autortiesības uz dziesmu nonāca 1988.gadā, kad «Warner» pārņēma mūzikas izdevēju «Clayton F. Summy», kam dziesmas autortiesības piederējušas kopš 1935.gada.

Tomēr tiesa secinājusi, ka māsas Hilas «Clayton F. Summy» rīcībā nodevušas vien tiesības uz dziesmas melodiju, tāpēc neesot pamata uzskatīt, ka uzņēmuma īpašumā nonākušas tiesības uz dziesmu kopumā.

«Warner/Chappell Music» tiesas lēmumu pagaidām nekomentē.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu