Infektoloģijas centru mēģina «noskaldīt» no Austrumu slimnīcas (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Veselības ministrija nākamā gada budžetā izcīnījusi ievērojamus papildu līdzekļus C hepatīta ārstēšanai. Taču reizē ar šīm pārmaiņām notiek arī cīņas par ietekmi infektoloģijas nozarē no nākamā gada. Viena no iecerēm – jau ar 1.janvāri nodalīt Latvijas Infektoloģijas centru no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, vēsta LTV raidījums «de facto».

Nākamā gada budžetā ieplānoti papildus 4,2 miljoni eiro C hepatīta un HIV/AIDS ārstēšanai. Hepatīta pacientu ārstēšanai tas nozīmē divreiz vairāk līdzekļu kā patlaban. Ar šiem miljoniem plāno atcelt pacientu līdzmaksājumu par zālēm. To dārdzība ne reti kļuvusi par atteikumu ārstēšanai. Pārmaiņas paredz arī apmaksāt daudz dārgākus un efektīvākus medikamentus, izārstējot vairāk cilvēku nekā līdz šim. Līdz šim ik gadu ārstē ap astoņsimt pacientu, izārstē aptuveni pusi. Izārstēto pacientu skaitu iecerēts palielināt par 200-300.

Taču papildu nauda nesusi arī jaunas cīņas un vairākas iespējamas pārmaiņas infektoloģijas nozarē. Visticamāk, lai izvairītos no šīs naudas ieplūšanas Austrumu slimnīcas sistēmā, no tās iecerēts atdalīt Latvijas infektoloģijas centru kopā ar Tuberkulozes un plaušu slimību centru kā atsevišķu struktūru. Septembra otrajā pusē veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) apmeklēja Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centru, piedāvājot viņiem finansiāli atdalīties no Austrumu slimnīcas, veidojot atsevišķu SIA, kurā atrastos Tuberkulozes un plaušu slimību centrs un Latvijas Infektoloģijas centrs.

Tā Tuberkulozes un plaušu slimību centram būtu jau trešā reforma pēdējo sešu gadu laikā. Taču šī struktūra ministra iecerēm šonedēļ pateikusi nē, vēloties palikt pie Austrumu slimnīcas.

Gluži pretēja nostāja ir Infektoloģijas centra bijušajai vadītājai un šobrīd – galvenajai ārstei Baibai Rozentālei. Viņa šo iestādi vienmēr vēlējusies apsaimniekot nepastarpināti un atdalīšanās no lielās slimnīcas ir tieši tas, par ko viņa cīnījusies.

Gan Rozentāle, gan Belēvičs piesauc pat bēgļu ierašanos Latvijā, lai pamatotu nepieciešamību nodalīt Infektoloģijas centru. Tomēr detalizēti iespējamā atdalīšanās nav pētīta. Kļūstot par atsevišķu meitas uzņēmumu, pastāv iespēja, ka Infektoloģijas centra iepirkumu norise var nebūt tik atklāta kā šobrīd.

Birokrātija un sarežģītā iepirkumu norise ir argumenti, ar ko Rozentāle šobrīd pamato vēlmi nodalīt Infektoloģijas centru. Vienlaikus viņa noliedz, ka pieminēto argumentu dēļ būtu kavēta palīdzības sniegšana pacientiem.

Ja slimnīcas sadalīs, to darīs jau tūlīt – ar janvāri, apņēmies Belēvičs. Ministrs gan uzsver, ka pagaidām lēmums nav pieņemts.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu