Krievija: ASV atsakās uzņemt Maskavas delegāciju sarunām par Sīriju (130)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV atteikušās uzņemt augsta līmeņa Krievijas delegāciju, lai apspriestu Sīrijas jautājumus, un atteikušās sūtīt uz Maskavu arī savu misiju, trešdien pavēstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins pārmeta Vašingtonai, ka tā atsakās sadarboties un dalīties izlūkinformācijā par Sīriju, un sacīja, ka viņš vēlas nosūtīt uz ASV augsta līmeņa delegāciju, kuru vadītu premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

«Burtiski šodien mēs saņēmām oficiālu atbildi,» parlamentā teica Lavrovs.

«Mums pateica, ka viņi nevar nosūtīt delegāciju uz Maskavu un nevar arī uzņemt delegāciju Vašingtonā,» teica ministrs.

Putins otrdien, uzstājoties investīciju forumā, sacīja, ka Krievijas delegācijā varētu būt militārpersonas ģenerālštāba priekšnieka vietnieka līmenī, kā arī drošības dienestu pārstāvji.

«Ir laiks šo darbu pacelt nopietnā, saturīgā līmenī, ja mēs patiešām gribam efektīvi strādāt,» teica Putins.

Viņš arī izteica līdz šim stingrāko kritiku par Vašingtonas politiku Sīrijas krīzes risināšanā, norādot, ka ASV, šķiet, nezina, kas ir to mērķi šajā valstī.

«Es uzskatu, ka dažiem mūsu partneriem vienkārši ir putra smadzeņu vietā,» izteicās Krievijas prezidents.

Tajā pašā laikā Krievija un ASV ir gandrīz panākušas vienošanos netraucēt vienai otru, veicot lidojumus debesīs virs Sīrijas, sacīja Lavrovs.

«Tai tagad būtu jāsāk darboties burtiski kuru katru dienu,» Krievijas Valsts domes apakšpalātā atzina ārlietu ministrs un izteica cerību, ka formalitātes tiks nokārtotas trešdien.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters iepriekš sacīja, ka Vašingtonai un Maskavai būs vēl viens sarunu raunds par izvairīšanos no incidentiem gaisā.

«Šīs diskusijas progresē. Nekas nav pabeigts,» teica Kārters.

Krievijas lidmašīnas kopš 30.septembra veic uzlidojumus Sīrijā. Maskava apgalvo, ka gaisa triecieni vērsti pret teroristu organizācijas «Islāma valsts» pozīcijām, bet Rietumi pārmetuši Krievijai, ka uzlidojumos cietuši galvenokārt Sīrijas mērenie nemiernieki, kas cīnās pret Damaskas režīmu.

Putins par uzlidojumu sākšanu paziņoja pēc tikšanās ar ASV prezidentu Baraku Obamu ANO Ģenerālās asamblejas laikā.

Lavrovs stāstīja, ka Putins Obamu bija informējis par saviem plāniem militāri iejaukties Sīrijā. Arī tad viņš esot piedāvājis nosūtīt uz Vašingtonu augsta līmeņa delegāciju, apgalvoja Lavrovs.

Komentāri (130)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu