Lāčplēša dienas kultūras un piemiņas pasākumi Rīgā (234)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien, Lāčplēša dienā, Rīgā notiks vairāki piemiņas pasākumi, kā arī izstādes un koncerti, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Šajā dienā notiks Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, lāpu gājiens, vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī piemiņas brīdis Sudrabkalniņā.

Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst.9 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi. Jau tradicionāli piemiņas pasākums notiks Sudrabkalniņā, kur piedalīsies valsts un Rīgas domes amatpersonas, kā arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji. Pasākumā skanēs orķestra «Rīga», vīru kopas «Vilki» un Rīgas Amatniecības vidusskolas kora muzikālais sniegums.

No plkst.16 līdz pat plkst.23 notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums «Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem». Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu un rokgrupas «Skyforger» koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Kā katru gadu, arī šogad Anglikāņu Svētā pestītāja baznīcā notiks koncerts «Daugavmalā mierīgs vakars» ar koru un solistu instrumentālistu piedalīšanos.

Rīgā notiks arī citi Lāčplēša dienai veltīti koncerti. Rīgas Latviešu biedrības namā plkst.18 būs dziesminieku koncerts «Tu esi Latvija», kurā piedalās Austra Pumpure, Haralds Sīmanis, Vītolu ģimene, Uldis Ozols, Kristīne Sudmale-Locika, Kristaps Sudmalis, Jānis Mājenieks, Arnis Miltiņš, Agita Kaužēna, Andris Mičulis, Uldis Kākulis, Ēriks Pozemkovskis, Inese Sērdiene un citi austrasbērni.

Rīgas Svētā Pētera baznīcā plkst.18 skanēs jaukto koru un instrumentālās grupas koncerts «Viss dots tavā rokā», kas notiks latviešu kormūzikas koncertu ciklā «Tev mūžam dzīvot, Latvija!». Koncertā piedalīsies Rīgas jaukto koru grupas kori «Amadeus», «Jasmīnas koris», «Konvents», «Teika», «Sonante», «Fēnikss», «Mārtiņkoris», Emīla Dārziņa jauktais koris un «Domino». Svētku noskaņu papildinās instrumentālās grupas piedalīšanās, tās sastāvā muzicēs Madars Kalniņš, Andris Grunte, Mārcis Auziņš un Artis Orubs. Koncertprogrammā skanēs Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Ērika Ešenvalda, Renāra Kaupera un citu latviešu komponistu skaņdarbi ar latviešu dzejnieku un tautasdziesmu tekstiem.

Savukārt Rīgas folkloras kopu sadziedāšanās programma «Vai tādēļ nedziedāju» būs dzirdama kultūras un tautas mākslas centrā «Ritums», bet Mazajā ģildē ar koru un solistes Lauras Greckas piedalīšanos notiks koncerts «Brīvībai liksim savas siltas sirdis».

11.novembrī Rīgā būs apskatāmas arī patriotisma tēmai veltītas izstādes, kuru ekspozīcijas izvietotas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, izstāžu zālē «Rīgas mākslas telpa» un Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Kā ierasts, Lāčplēša dienā iedzīvotāji ar svecītēm dosies uz krastmalu. VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) aicina iedzīvotājus izvietot svecītes īpaši tam paredzētās vietās. Lai ar sveķiem un sodrējiem nesabojātu Rīgas pils mūra sienas, 11.novembra krastmalā pie mūra sienām uzstādīti nerūsējošā tērauda režģi. Režģu sienai paredzēti 175 posmi, tās garums ir 184 metri, bet platums - viens metrs. Viens sienas solis (augstums ar pakāpieniem) ir 1050 milimetri. Būs iespējams izvietot 60 svecītes posmā jeb 10 500 svecītes kopumā pa visu sienu.

Komentāri (234)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu