Tapusi dokumentālā filma par latviešu strēlnieku bataljonu veidošanos (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Atzīmējot latviešu brīvprātīgo strēlnieku bataljonu veidošanās simtgadi, tapusi dokumentālā filma «Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana», informēja filmu studijas «Mistrus Media» producente Madara Kalniņa.

Filma ir dokumentāls stāsts par latviešu strēlnieku bataljonu veidošanos, parādot strēlnieku gaitu vēsturi pirmajos kara gados.

Pirmais pasaules karš bija Eiropas vēstures pavērsiena punkts, un tāds tas bija arī Latvijas vēsturē. Jau 1915.gadā karš plosījās visā Eiropā, un tā gada vasarā aizsākās arī stāsts par varonīgajiem latviešu strēlniekiem. Tūkstošiem brīvprātīgo Latvijā pirms simts gadiem iesaistījās armijā un dibināja savas nacionālās vienības.

Latviešu strēlnieku varonība bija izslavēta visā Krievijas impērijas teritorijā un vēl aiz tās robežām. Jau kara pirmajās dienās Krievijas laikraksti rakstīja, ka «starp karaspēka daļām latvju bataljoni ieņēma vienu no pirmajām vietām. Laba apkārtnes pazīšana, apziņa, ka viņi aizstāv dzimto zemi - tas padarīja latvju pulkus nelokāmus pat visnelabvēlīgākajos apstākļos».

Ziemassvētku kaujas, Ložmetējkalns, Nāves salas notikumi ietvēra traģiskas un varonīgas liecības par latviešu strēlniekiem. Līdzās Pirmā pasaules kara notikumiem Latvijā patiesībā norisinājās vēl kāda cīņa - cīņa par latviešu pašapziņu, un tolaik arī no strēlnieku cīņas gara dzima cerība par savas valsts izveidi.

Filmas scenārija autors - Guntars Graiksts, stāstnieks aktieris un mūziķis Edgars Lipors, režisori - Juris Pakalniņš, Gints Grūbe, operators - Andrejs Verhoustinskis, montāžas režisors - Armands Začs.

Dokumentālajā filmā izmantoti unikāli Latvijas Kara muzeja fotomateriāli, kas parāda latviešu karavīru ikdienu ierakumos un kaujas laukā. Filmas scenārijs veidots pēc latviešu strēlnieku, viņu tuvinieku un laikabiedru atmiņām.

Filmas «Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana» pirmizrāde notiks Latvijas Televīzijas 1.kanālā 11.novembrī plkst.10.05.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu