Kučinskis atturīgs par iespēju «Vienotībai» arī turpmāk uzticēt SM (33)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Vienotībai» varētu būt pretenzijas uz Satiksmes ministriju (SM), taču Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais premjera kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) patlaban ir atturīgs par iespēju šai partijai arī turpmāk to uzticēt.

«Droši vien «Vienotībai» varētu būt pretenzijas uz SM, bet tad gribu norādīt, kāpēc krita šī valdība - nevar ministrs teikt, ka viss ir kārtībā un tad redzam vienu brīnumu pēc otra. Nezinot, kas notiek SM, nebūtu arī gatavs kaut kādā ziņā dalīties,» tā intervijā «LNT Ziņām» trešdien vakarā atzina Kučinskis.

Konkrētāk ar «Vienotību» par amatiem viņš plāno runāt pirmdien, 18.janvārī. Kā uzsvēra Kučinskis, šajā situācijā, viņaprāt, ir svarīgi saglabāt esošo koalīciju un «Vienotību» pilnā sastāvā, nevis iet pie «varianta B», runājot par mazo partiju iesaisti. Pirmdien viņš vēloties tikties ar pilnīgi visu «Vienotības» frakciju un valdi, nešķirojot, kurš ko pārstāv.

Pagaidām neesot pamata domāt, ka vajadzīgo atbalstu Saeimā nav iespējams iegūt. «Īpaši priecēja «Vienotības» sēde, jo pastāvēja variants, ka aiz aizvanojuma vai citiem iemesliem tiek apspriests jautājums par aiziešanu opozīcijā. Tas nenotika,» norādīja Kučinskis.

Vaicāts, vai piekritīs partiju virzītajiem ministru kandidātiem, vai izvēlēsies pats, viņš norādīja: «Ja partija ļoti pastāv, ka viņu cilvēks ir zvaigzne, bet mēs tā nedomāmjam, izeja ir 3-4 galvenie uzdevumi un laiks, kurā ministram [sevi] ir jāpierāda.»

Viņš nesolīja, ka valdība tiks izveidota ātri. «Ar valdību būs tāpat kā ar mājas celšanu. Nesolu ko ātru un ne tikai dēļ ministriem. Ja ieliksim stabilus pamatus, 2-3 uzdevumi, kas jāveic un ko varam kā komanda izpildīt, tikai tad varam iet uz balsojumu,» teica Kučinskis.

Savukārt ar Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (NA) vienošanās par kopīgajiem uzstādījumiem esot panākta jau pirms iešanas pie prezidenta. Tāpat partijas vienojušās, ka nebūs kāds trešais pamestais partneris koalīcijā un visi būs vienlīdz svarīgi.

Vaicāts, kāpēc, viņaprāt, prezidents deva priekšroku tieši viņam, Kučinskis sprieda, ka izšķirošā bija «Vienotības» neizlēmība, jo arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) mērķis, izvirzot viņu kā kandidātu, no vienas puses, esot bijusi pēdējā iespēja «Vienotībai». Prezidents esot gaidījis «Vienotības» frakcijas sēdi, kurā Solvitas Āboltiņas vietā tiktu virzīts cilvēks ar visu 23 frakcijas deputātu atbalstu.

No nākamās valdības prezidents sagaidot izlēmīgāku rīcību ekonomikas stimulēšanā. «Ja ejam tādā pašā ātrumā kā Eiropas valstis, tad nekur pie viņām netiksim. Protams, arī ilgi kavēto izglītības reformu - gan algas, gan citus atbalsta veidus, ieskaitot ceļu un sociālo palīdzību. Reformu veselības aprūpē turpināt, un demogrāfijas jautājumu pēc būtības pavērst kā vienu no prioritātēm,» intervijā stāstīja Kučinskis. No iepriekšējās valdības kā prioritāte tiks pārņemta iekšējā un ārējā drošība.

Kučinskis vērtēja, ka Laimdotas Straujumas (V) valdības laikā pārāk liels uzsvars bija uz koalīcijas lēmumiem, un tās apspriedes pārvertās par koalīcijas Ministru kabineta sēdēm. Viņaprāt, trīs ceturtdaļas jautājumu var tikt diskutēti pilnīgi atklāti valdības sēdēs. Vēl Kučinskis vēlas lielos projektus, piemēram, cilvienu iepirkumu, nodot Valsts kancelejas pārraudzībā, lai nebūtu negaidīti pārsteigumi.

Bez SM ZZS vēlas turpināt vadīt Aizsardzības, Veselības un Zemkopības ministriju un papildus uzņemties atbildību par Finanšu ministriju. Partija uzskata, ka NA jāsaglabā esošās nozares - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Kultūras ministrija un Tieslietu ministrija, kā arī Saeimas priekšsēdētāja amats. Tikmēr «Vienotībai» turpinātu vadīt Ārlietu, Iekšlietu un Izglītības ministriju un pārraudzītu arī Ekonomikas un Labklājības ministriju, kas šobrīd ir ZZS pārziņā.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu