Eiropā aizvien biežāk konstatē gadījumus, kad kriminālas personas iegūst sprāgstvielas (17)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: The JIDA, CC BY-NC 2.0

Eiropā arvien biežāk tiek konstatēti gadījumi, kad krimināli tendētas personas savā rīcībā iegūst vielas vai maisījumus sprāgstvielu pagatavošanai, aģentūra BNS uzzināja Drošības policijā (DP).

DP uzsver, ka būtiskāko risku rada šādu vielu nonākšana teroristu rīcībā. Lai ierobežotu sprāgstvielu prekursoru tirdzniecību un to nelikumīgu izmantošanu, tajā skaitā preventīvi samazinātu terora aktu īstenošanas iespējas, Eiropas Savienība ir noteikusi centralizētu mehānismu sprāgstvielu prekursoru apritei, norāda DP.

2013. gada 15. janvārī tika pieņemta Eiropas Parlamenta un Padomes regula «Par sprāgstvielu prekursoru tirdzniecību un lietošanu». Kopš 2014.gada 2.septembra tā ir piemērojama ES dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā. Saskaņā ar regulu valstī ir jāizveido viens vai vairāki kontaktpunkti ziņošanai par aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, pazušanas gadījumiem vai zādzībām. Latvijā kā Nacionālais kontaktpunkts ir noteikta Drošības policija. Savukārt kopumā par regulas ieviešanu atbildīgā institūcija ir Iekšlietu ministrija.

Saistībā ar sprāgstvielu prekursoriem 2014.gada 29.novembrī stājās spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot atbildību par neziņošanu par aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, to zādzībām un citiem incidentiem.

DP norāda, ka aizdomīgs darījums ir jebkāds darījums, kas attiecas uz regulas pielikumos uzskaitītajām vielām vai maisījumiem vai tos saturošām vielām, tostarp darījumi, kuros iesaistīti profesionāli lietotāji, ja ir pamatots iemesls aizdomām, ka vielu vai maisījumu ir paredzēts izmantot sprāgstvielu nelikumīgai izgatavošanai. Aizdomīgs darījums ir jebkāds prekursoru pirkums, kas atšķiras no parastajām pirkuma īpatnībām vai mijiedarbības.

DP aicina pievērst uzmanību tādiem gadījumiem, kā, piemēram, ja iespējamais klients (profesionālis vai neprofesionālis) šķietami nav pārliecināts par paredzēto lietojumu; šķietami nepārzina paredzēto lietojumu vai nespēj to ticami izskaidrot; gatavojas pirkt neparastu daudzumu vielu vai vielas neparastās koncentrācijā vai kombinācijās; nevēlas uzrādīt personu vai dzīvesvietu apliecinošus dokumentus; persona uzstāj, ka izmantos neparastus samaksas paņēmienus, tostarp lielus skaidras naudas daudzumus.

Regulas 9.pants komersantiem ļauj atteikt aizdomīgu darījumu, kā arī uzliek par pienākumu ziņot kontaktpunktam par šādu faktu, kā arī par būtiskiem prekursoru pazušanas vai zādzību gadījumiem, - ziņošanai Nacionālajam kontaktpunktam jānotiek nekavējoties.

DP uzsver, ka savlaicīga informācijas sniegšana ir būtiska, lai novērstu personu prettiesiskās aktivitātes un garantētu sabiedrības drošību. Sprāgstvielu prekursori ir noteiktas vielas un/vai maisījumi, kas var tikt ļaunprātīgi izmantoti nelikumīgai sprāgstvielu pagatavošanai.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu