Ofšoru skandāls: Atklāj neglaimojošu informāciju par Porošenko rīcību asiņainākās kaujas laikā (352)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kamēr Ukraina piedzīvoja savu smagāko sakāvi karā ar Krieviju, valsts prezidents Petro Porošenko vadījis pats savu «karu» 2014. gada vasarā, proti, miljardieris bija aizņemts, veidojot ārzonas uzņēmumus, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas valstij, kuru viņš pats vada, vēsta «KyivPost».

2014.gada augustā Porošenko sāka reģistrēt ārzonas uzņēmumus Britu Virdžīnas salās, liecina vēstules, kas nopludinātas no Panamas firmas «Mossack Fonseka».

Vēstules parāda, ka galvenais mērķis bija pārvietot Porošenko aktīvus uz ofšora kompānijām, kur tos var pārdot, nemaksājot nodokļus Ukrainas valdībai.

Porošenko bija solījis pārdot ofšora kompāniju brīdī, kad kandidēja uz prezidenta amatu 2014. gadā, taču divus gadus pēc stāšanās amatā ārzonas uzņēmums joprojām nav pārdots.

Žurnālistu iegūtie dokumenti liecina, ka Porošenko tiešām plānojis pārdot uzņēmumu, bet viņš to plānojis darīt ārzonā, lai nebūtu jāmaksā nodokļi Ukrainai.

Jaunā firma Britu Virdžīnas salās ar saknēm Ukrainā uzskaitē parādījusies 2014. gada 21. augustā. Tās nosaukums tolaik bija «Prime Asset Partners Limited». Ukrainas prezidents Petro Porošenko dokumentos tika minēts kā vienīgais uzņēmuma īpašnieks.

Tajā pašā laikā, kamēr Porošenko centās apiet pats savas vadītās valsts nodokļu sistēmu, Ukrainā notika viena no asiņainākajām uzvarām Krievijas karā pret Ukrainu – Ilovaiskas kauja.

Pagāja seši mēneši, līdz Ukrainas valdība publicēja oficiālās Ilovaiskas kaujas sekas. Daudzi cilvēki tolaik plaši kritizēja Porošenko nespēju pārstāvēt savu valsti un izvest Ukrainu no kara ar Krieviju, taču Porošenko tolaik bija jāvada pašam savs «karš» ar nodokļu sistēmu.

Jau vēstīts, ka atklāts slepens ofšora kompāniju tīkls, caur kuru atmazgāti divi miljardi dolāru, kas saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Daudzi nopludināti dokumenti liecina, ka pateicoties šai shēmai, Putinam pietuvinātie cilvēki kļuvuši ļoti bagāti.

Dokumentos, kuri saistīti ar ofšoru kompāniju izmantošanu naudas atmazgāšanai, figurē arī Ķīnas prezidenta Si Dziņpiņa, kā arī Ukrainas prezidenta Petro Porošenko vārds. Viņu vārdi arī tiek minēti saistībā ar Putinam pietuvinātajiem darījumiem, no kuriem viena darījuma vērtība sasniedza 200 miljonus. Putinam pietuvinātie cilvēki maskējuši maksājumus, noformējot dokumentus ar atpakaļejošiem datumiem.

Komentāri (352)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu